ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Μειώσεις μισθών έως 35% και 4ήμερη εργασία

Τράπεζες: Μειώσεις μισθών έως 35% και 4ήμερη εργασία

Σε εφαρμογή βάζουν σταδιακά οι τράπεζες τις ανακοινώσεις για μειώσεις έως και 35% στους μισθούς των υπαλλήλων μέσα στο 2012 με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους.


Χθες, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση των μισθών από 10% έως 20% προκειμένου να περιορίσει κατά 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο το μισθολογικό κόστος.

Οι μειώσεις είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος του μισθού και διαμορφώνονται ως εξής: μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ μειώνονται κατά 10%, από 1.500 έως 3.000 ευρώ κατά 15%, ενώ για το τμήμα του μισθού από 3.000 ευρώ και πάνω η μείωση φτάνει το 20%.

Από τη διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι στόχος των περικοπών είναι να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι στην Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα εργάζονται 6.000 άτομα.

Στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του μισθού, επειδή διαμορφώνεται κάτω από τα ελάχιστα όρια της συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, υιοθετείται η λύση της 4ήμερης εργασίας.

Μεσοσταθμικά η μείωση διαμορφώνεται στο 12%, ενώ σε ανάλογες μειώσεις του μισθολογικού κόστους θα προχωρήσει ο όμιλος και στις θυγατρικές του στο εξωτερικό.

Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενημέρωσε τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμό του μισθολογικού κόστους κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς οι επιπτώσεις από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η τράπεζα θα είναι σημαντικές στην κεφαλαιακή της επάρκεια.

Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας έχει επίσης ενημερώσει τον Σύλλογο Εργαζομένων ότι θα προχωρήσει σε περικοπή του κόστους μισθοδοσίας τους κατά 20% -50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση - λόγω των προβλημάτων που φέρνει το «κούρεμα» των ομολόγων.

Ταυτόχρονα έβαλε ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών τις 6.000 ευρώ για τους διευθυντές διευθύνσεων και 5.000 ευρώ για τους διευθυντές τομέων, ενώ από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά.

Η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας έχει ζητήσει μείωση μισθών και επιδομάτων κατά 15% και την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Τις μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς τους, θα υποστούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου.

Τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Ο μέσος μισθός σε ΑΤΕ και ΤΤ διαμορφώνεται σε 2.200 ευρώ τον μήνα.