ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο Google, Amazon και Starbucks για φοροδιαφυγή

Στο μικροσκόπιο Google, Amazon και Starbucks για φοροδιαφυγή

Κατηγορίες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή αντιμετωπίζουν τρεις πολυεθνικές, οι Starbucks, Google και Amazon, στελέχη των οποίων θα εξεταστούν από επιτροπή του κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών υποθέσεων, κάλεσε τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία, για να διαπιστωθεί αν έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, όπως επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν σχέδιο που θα προωθήσουν στην ομάδα G-20 ώστε οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» στους φόρους και να μην εκμεταλλεύονται νομικά «παραθυράκια», για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση.

Η Starbucks ανακοίνωσε πάντως ότι ακολουθεί τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και ζήτησε να πληρώσει το μερίδιο φόρων που της αναλογεί. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει και η Αmazon δεν ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό αίτημα να σχολιάσει τις αναφορές.