ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιτρέπονται πλέον τα κουρδικά στα δικαστήρια

Τουρκία: Επιτρέπονται πλέον τα κουρδικά στα δικαστήρια

Τη χρησιμοποίηση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια επέτρεψε με νόμο το τουρκικό κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης, σε μια κίνηση που επιδιώκει την προώθηση του διαλόγου με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια δεν έκαναν δεκτές τις προσπάθειες υπόπτων, κατηγορούμενων για συμμετοχή στο ΡΚΚ, να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα κατά την υπεράσπισή τους. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους κατηγορούμενους να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, αν τη μιλούν καλύτερα από την τουρκική.

Η χρήση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια ήταν πάγια θέση των Κούρδων πολιτικών, οι οποίοι συγκρούστηκαν φραστικά με εθνικιστές βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συζήτησης για τη μεταρρύθμιση αυτή.

Η δικαστική αυτή μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στα αιτήματα εκατοντάδων φυλακισμένων μελών του ΡΚΚ που στα τέλη του 2012 πραγματοποίησαν απεργία πείνας η οποία τερματίστηκε ύστερα από παρέμβαση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν ο οποίος κρατείται σε φυλακή στο νησί Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης.

Η παρέμβαση του Οτζαλάν ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια για να δρομολογηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδίου, με στόχο τον τερματισμό μιας σύγκρουσης στην οποία τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1984, όταν άρχισε ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων για αυτονομία.