ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Οι «κακοί μαθητές» της ευρωζώνης ζηλεύουν τους Γερμανούς

Σόιμπλε: Οι «κακοί μαθητές» της ευρωζώνης ζηλεύουν τους Γερμανούς

Τη ζήλια των άλλων ευρωπαϊκών κρατών δέχεται η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν εκφράζονται απόψεις επικριτικές για την πολιτική της στην Ευρώπη.


Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ZDF, παρομοίασε την ευρωζώνη με μια σχολική τάξη, που έχει τους καλούς και τους κακούς της μαθητές. «Είναι πάντα έτσι, είναι σαν μια τάξη, όταν αυτός που έχει μερικές φορές καλύτερα αποτελέσματα, όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, είναι λίγο ζηλιάρηδες», απάντησε σε ερώτηση για την κριτική που πολλαπλασιάζεται κατά της Γερμανίας, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Επίσης, αρνήθηκε ότι οι Γερμανοί έχουν το ρόλο του «κακού» στην Ευρώπη, διορθώνοντας σχετική αναφορά του δημοσιογράφου. «Δεν είναι έτσι. Οι άλλες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε, ο Σόιμπλε υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή των Γερμανών φορολογουμένων στα διάφορα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αυτή η «αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον μας. Αλλά ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Όλοι πρέπει να θέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη. Όλοι πρέπει να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Και όποιος αναλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους πρέπει επίσης να επωμίζεται τελικά το κόστος», είπε ο Σόιμπλε.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι Κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο».