ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Μάθημα» για το Τείχος του Βερολίνου από τη Μέρκελ

Γερμανία: «Μάθημα» για το Τείχος του Βερολίνου από τη Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σηματοδότησε την 52η επέτειο από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου κάνοντας την Τρίτη μάθημα σε μαθητές ενός Λυκείου του Βερολίνου για το τείχος που διαιρούσε την πόλη και έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.


Η κ. Μέρκελ έπαιξε το ρόλο της δασκάλας και αναφέρθηκε, μιλώντας σε τάξη εφήβων του Γυμνασίου Χάινριχ Σλίμαν στο Πρεντσλάουερμπεργκ πώς οι παραδόσεις ελευθερίας και δημοκρατίας της Γερμανίας ενισχύθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Η ομιλία της κ. Μέρκελ στην τάξη είχε διάρκεια μίας ώρας και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτικών δραστηριοτήτων πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Άρχισε το μάθημα γράφοντας το όνομά της στον πίνακα. Στη συνέχεια εκμυστηρεύθηκε ότι επρόκειτο για την πρώτη διδασκαλική εμπειρία της.
Η γερμανίδα καγκελάριος φορούσε πράσινο-μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι, έσφιξε τα χέρια μαθητών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
«Το 1961 είναι η χρονιά που άρχισα το σχολείο», θυμήθηκε εν είδει προλόγου, διευκρινίζοντας ότι τα αγαπημένα της μαθήματα ήταν οι γλώσσες (ρωσικά και αγγλικά), τα γερμανικά και τα μαθηματικά.

Σημείωσε πως την ενθουσιάζει το γεγονός ότι μοιράζεται με εφήβους γεγονότα τα οποία έχει ζήσει προσωπικά.

«Όλοι οι μαθητές είπαν πως, είτε κατάγονται από τη Δύση είτε από την Ανατολή, για τους ίδιους δεν έχει πλέον καμιά σημασία», έγραψε στο Twitter, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού, Μπερντ Νόιμαν, μαζί με το δήμαρχο του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, κατέθεσαν στεφάνια στο κέντρο του Βερολίνου στη μνήμη των τουλάχιστον 136 ανθρώπων που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία.

Η πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία άρχισε να κατασκευάζει στις 13 Αυγούστου 1961 το μήκους 155 χιλιομέτρων τείχος αποκαλώντας το «φράγμα εναντίον του φασισμού», με πραγματικό στόχο να σταματήσει τη διαφυγή ανατολικογερμανών πολιτών στη Δυτική Γερμανία.

Κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, η Άγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη καγκελάριος η οποία μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του τείχους, παρ' ότι έχει γεννηθεί στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας.