ΚΟΣΜΟΣ

«Αναταράξεις» από το αίτημα χάριτος του Μπερλουσκόνι

«Αναταράξεις» από το αίτημα χάριτος του Μπερλουσκόνι

«Αργά ή γρήγορα η απονομή χάριτος θα ζητηθεί και επίσημα», διαβεβαίωσε ο δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και βουλευτής της κεντροδεξιάς, Πιέρο Λόγκο.


Στην παράταξη του Καβαλιέρε επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά στη χάρη μπορεί να συμπεριληφθεί και η ακύρωση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, οποίος τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, το παράθυρο αισιοδοξίας άφησε η διατύπωσή του ότι «θα εξεταστεί προσεκτικά η όλη κατάσταση για να εξακριβωθεί αν υφίστανται οι σχετικές προϋποθέσεις» για την απονομή χάρης.

Χαρακτηριστική της ερμηνείας αυτής είναι η δήλωση του πρώην εκπροσώπου της συντηρητικής παράταξης στην βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ο οποίος είπε πως θεωρεί ότι με την παρέμβαση του Ιταλού προέδρου «αναγνωρίζεται ο ηγετικός ρόλος του Μπερλουσκόνι και η ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στα δικαστικά του προβλήματα».

Ο βουλευτής του Λαού της Ελευθερίας, Ντανιέλε Καπετσόνε, τόνισε δε ότι «η απονομή χάριτος στον Μπερλουσκόνι δεν αφορά μόνον τον ίδιο αλλά, εμμέσως και τα δικαιώματα δέκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων του». «Από τον Ναπολιτάνο, πάντως, περιμένουμε κάτι περισσότερο», έσπευσε να προσθέσει και η πρώην υπουργός παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι.

Διαφορετική, όμως, είναι η ερμηνεία της παρέμβασης Ναπολιτάνο από την κεντροαριστερά. Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, τόνισε ότι η δήλωση του προέδρου υπογράμμιζε τη «διάκριση των εξουσιών και την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων της δικαιοσύνης».

Για τον Λουίτζι Τζάντα, επίσης, εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην γερουσία, η προεδρία της Δημοκρατίας δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε απονομή χάριτος στον Μπερλουσκόνι.

Αρνητική ήταν η αντίδραση και του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Ο γερουσιαστής Μικέλε Τζιανρούσο, έκανε γνωστό ότι «σε περίπτωση απονομής χάριτος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κίνημά του θα ζητήσει την αποπομπή του Ιταλού προέδρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το κόμμα Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία. Ο γερουσιαστής Ντάριο Στεφάνο, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για την αποπομπή μελών του σώματος, προέβλεψε ότι ο Μπερλουσκόνι θα απολέσει το αξίωμά του τον Οκτώβριο και πάντως πριν από τον Νοέμβριο.

Πάντως, στην απόφαση του Ναπολιτάνο ίσως βαρύνει το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε «η χώρα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αστάθεια» και μια ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης θα ήταν «μοιραία».

Διαβάστε επίσης:

Ναπολιτάνο προς Μπερλουσκόνι: Σεβάσου την απόφαση το δικαστηρίου