ΚΟΣΜΟΣ

Με τη βοήθεια της CIA ο Σαντάμ επιτέθηκε με χημικά όπλα στο Ιράν

Με τη βοήθεια της CIA ο Σαντάμ επιτέθηκε με χημικά όπλα στο Ιράν

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με αφορμή τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, έρχεται στη δημοσιότητα έγγραφο της CIA που αποκαλύπτει ότι πριν από 20 χρόνια είχαν βοηθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να πραγματοποιήσει χημικές επιθέσεις κατά του Ιράν.


Σύμφωνα με έγγραφο της CIA που παρουσιάζει το περιοδικό Foreign Policy, το 1988 και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν, οι ΗΠΑ γνώριζαν μέσω δορυφόρου ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη Βαγδάτη εκμεταλλευόμενη μια «τρύπα» της ιρακινής άμυνας.

Οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ρόναλντ Ρήγκαν έδωσαν τις συντεταγμένες για τις κινήσεις των ιρανικών στρατευμάτων στον Σαντάμ Χουσεΐν, έχοντας γνώση ότι επρόκειτο να εξαπολύσει επίθεση με χημικά όπλα, όπως αέριο μουστάρδας και σαρίν.

Το Ιράκ εξαπέλυσε την ίδια χρονιά τέσσερις επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του Ιράν προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς. Η χειρότερη επίθεση με αέριο σαρίν έγινε τον Απρίλιο του 1988. Οι επιθέσεις αυτές ανάγκασαν την Τεχεράνη να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξασφάλισαν τη νίκη στον Σαντάμ.

Επί χρόνια οι αρχές των ΗΠΑ αρνούνταν ότι οι επιθέσεις με χημικά όπλα από το Ιράκ έγιναν με τη συγκατάθεσή τους, γεγονός που αποκαλύφθηκε τώρα, μετά τον αποχαρακτηρισμό του εγγράφου της CIA.

Η CIA, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Η CIA ανέτρεψε το 1953 τον πρόεδρο του Ιράν