ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Η Συρία διασκορπίζει τα όπλα της σε όλη τη χώρα

WSJ: Η Συρία διασκορπίζει τα όπλα της σε όλη τη χώρα

Μια επίλεκτη συριακή μονάδα, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης, διασκορπίζει τα όπλα αυτά σε δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η «Wall Street Journal»

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε χθες στον ιστότοπό της πως μια εξειδικευμένη στρατιωτική μονάδα, η αποκαλούμενη Μονάδα 450, μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων.
Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την «Wall Street Journal»

Όμως «γνωρίζουμε πολύ λιγότερα απ' ό,τι γνωρίζαμε πριν από έξι μήνες για το πού βρίσκονται τα χημικά όπλα», φέρεται ότι δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Η «Wall Street Journal» επικαλείται επίσης δήλωση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον εκτιμά πως η Δαμασκός διαθέτει 1.000 τόνους χημικών και βιολογικών παραγόντων, «αν και μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι».

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά αποθήκευε τα περισσότερα από τα χημικά και βιολογικά όπλα της σε λίγες εγκαταστάσεις στη δυτική Συρία,άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο να διασκορπίζει τα όπλα αυτά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν τώρα πως το οπλοστάσιο έχει μεταφερθεί μέχρι και σε 50 εγκαταστάσεις στη δυτική, τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Συρία.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον διοικητών της Μονάδας 450, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς από την κοινότητα των Αλαουιτών του Άσαντ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Επίσης δεν υπάρχουν σχέδια να βομβαρδιστούν οι εγκαταστάσεις των χημικών όλων λόγω του κινδύνου τα δηλητηριώδη αέρια να εξαπλωθούν σε περιοχές αμάχων, δήλωσαν αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.