ΚΟΣΜΟΣ

Φιλόδοξο σχέδιο Ομπάμα για τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου

Φιλόδοξο σχέδιο Ομπάμα για τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου
Η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά ένα τρίτο...

Η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά ένα τρίτο σε διάστημα 10 ετών αποτελεί το νέο φιλόδοξο στόχο που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι υψηλές τιμές πετρελαίου, λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θέτουν εν κινδύνω την οικονομική ανάκαμψη.

"Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε θύμα των αλλαγών στην αγορά πετρελαίου μέχρι να σοβαρευτούμε για μια μακροπρόθεσμη πολιτική για ασφαλή, οικονομικά προσιτή ενέργεια" θα πει ο Ομπάμα σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το εισαγόμενο πετρέλαιο καλύπτει περίπου το μισό των ημερήσιων αναγκών των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά θέτουν για τον Ομπάμα ζήτημα ενεργειακής ανεξαρτησίας και βελτίωσης της εθνικής ασφάλειας.

"Σήμερα, θέτω ένα νέο στόχο: που είναι λογικός, εφικτός και αναγκαίος. Όταν εξελέγην στο αξίωμα αυτό, η Αμερική εισήγαγε 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία από σήμερα, θα το έχουμε μειώσει κατά ένα τρίτο» επισημαίνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο η υλοποίηση της εξαγγελίας δεν αναμένεται ότι θα είναι εύκολη, καθώς οι ρεπουμπλικάνοι πιθανόν θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές για να προκαλέσουν πλήγμα στο προφίλ του Ομπάμα.

Πηγή: Newscode.gr