ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Λονδίνο: Υπερχειλίζει ο Τάμεσης, σπίτια εκκενώνονται

Συναγερμός στο Λονδίνο: Υπερχειλίζει ο Τάμεσης, σπίτια εκκενώνονται

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας έχει ανέβει η στάθμη του νερού στον Τάμεση, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Στρατιώτες έχουν σπεύσει στις περιοχές που απειλούνται στις κομητείες του Μπάρκσιρ και του Σάρεϊ, δυτικά του Λονδίνου, για να βοηθήσουν τους κατοίκους να στήσουν πρόχειρα φράγματα με αμμόσακους. Εκτιμάται ότι 2.500 κατοικίες απειλούνται.

Τη νύχτα της Κυριακής η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 14 σοβαρούς συναγερμούς για πλημμύρες, προειδοποιώντας ακόμα και για τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Τοπικός δημοτικός σύμβουλος κάλεσε τις Αρχές να επικεντρωθούν στις περιοχές στις όχθες του Τάμεση που κινδυνεύουν, ενώ κάτοικοι μιλούν για ελλείψεις σε προστατευτικά υλικά και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ επισκέφθηκε το πρωί πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον εθνικό δρυμό του Σόμερσετ Λέβελς στη νοτιοαναλοτική Αγγλία, μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές. Οι πλημμύρες στην περιοχή φέρονται να έχουν προκαλέσει ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος Όουεν Πάτερσον και του υπουργού Τοπικών Κοινοτήτων Έρικ Πικλς.
Κάτοικοι περιοχών στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν νέες επικίνδυνες για τη ζωή τους πλημμύρες. Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η μέρα με τη λιγότερη βροχή εδώ και εβδομάδες, ωστόσο το νερό που έχει απορροφηθεί από το έδαφος θα συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη των υδάτων των ποταμών.