ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτείται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα

Παραιτείται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα

Το κόμμα του έδειξε την «έξοδο» - Πιθανότερος διάδοχος ο Ματέο Ρέντσι – Την Παρασκευή θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί άμεσα, ανακοίνωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το οποίο ενέκρινε την πρόταση του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών είχε προτείνει να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

alfano

Αλφάνο: Θετική η πρόταση Ρέντσι

Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο.

«Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε ο Αλφάνο, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».

Σε ότι αφορά το έργο του Λέτα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασσε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει και η ηγετική ομάδα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

leta2

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λέτα ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας στις 24 Απριλίου 2013 διαδεχόμενος τον Μάριο Μόντι ύστερα από το πολιτικό αδιέξοδο που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2013.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση του Λέτα

Ιταλία: Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Λέτα