ΚΟΣΜΟΣ

Πεθαίνοντας στην Ουκρανία...

Πεθαίνοντας στην Ουκρανία...

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην Ουκρανία αφού η χώρα έχει μπει για τα καλά στον φαύλο κύκλο ενός εμφυλίου πολέμου που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει. Οι εικόνες που μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές. Η πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο παραμένει πεδίο μάχης και πολλά σημεία της, όμως, έχουν μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν στο ψαχνό και εκτελούν εν ψυχρώ το συγκεντρωμένο πλήθος επιβεβαιώνονται πλήρως. Αδιάψευστος μάρτυρας οι εικόνες και τα βίντεο των τηλεοπτικών συνεργείων, επιβεβαιώνονται από ξένους ανταποκριτές και που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


Το SkyNews μετέδωσε video που δείχνει μασκοφόρους από ταράτσες κτιρίων να πυροβολούν στο πλήθος.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, αφού άλλοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς σήμερα, ενώ ορισμένα μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Kyiev Post, κάνει λόγο για 35 νεκρούς μόνον σήμερα. Το βέβαιο είναι πως οι νεκροί τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τους 60.

ukraine54 523 355


«Η επανάληψη των συγκρούσεων στο Μαϊντάν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αποτελεί εσκεμμένη προβοκάτσια της εξουσίας» τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας βρίσκονται στο Κίεβο, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα σήμερα φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αποκάλυψε ότι υπήρχαν στις ταράτσες ελεύθεροι σκοπευτές που χτυπούσαν τους πολίτες στο ψαχνό.

UKII

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρα σε κεφάλι, αυχένα και καρδιά, κάτι που δείχνει την ύπαρξη ελεύθερων σκοπευτών.

ΘΑΝΑΤΟΣ 3

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κίεβο έφθασε τους 28, ενώ 287 άνθρωποι νοσηλεύονται.

Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έχουν πάρει το πράσινο φώς να σκοτώνουν.

«Παγωμένη» η διεθνής κοινότητα

Η αναζωπύρωση της βίας συμπίπτει με τη άφιξη στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι που βρίσκονται στο Κίεβο για συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι η συνάντηση ακυρώνεται για λόγους ασφαλείας. Λίγο αργότερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο και ότι η συνάντηση με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν αναβλήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, ο Λοράν Φαμπιους έκανε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή 'Ενωση ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στην Ουκρανία.

"Αυτό που θα τού πω είναι ότι πρέπει να σταματήσει η βία, η οποία είναι προφανώς απαράδεκτη και ότι ετοιμαζόμαστε σήμερα το απόγευμα να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη βία", τόνισε ο Φαμπιούς στον γαλλικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1 .

"Αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το Κίεβο θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και οι κυρώσεις που έχουμε κατά νου είναι στοχευμένες, δηλαδή προσωπικές και προβλέπουν την απαγόρευση εξόδου, συνεπώς απαγόρευση θεώρηση διαβατηρίου και έλεγχο και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων. Πρέπει να τους θίξουμε το πορτοφόλι", υπογράμμισε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει εάν σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Γιανουκόβιτς.

"Στόχος του ταξιδιού μου είναι να σταματήσουν αρχικά οι σφαγές, να ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν στοχευμένες κυρώσεις που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και οι οποίες θίγουν βίζα και πορτοφόλι και να συζητηθούν τα πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στις εκλογές", τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

"Δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές, πρέπει να στραφούμε στον λαό", τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα έχει πλήρεις διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία μόνον όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι σε "φόρμα", μετέδωσε το Ιντερφάξ.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ουκρανούς εταίρους μας σε όλους τους τομείς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε. Αλλά την ίδια στιγμή, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι εταίροι μας να είναι σε φόρμα και οι αρχές της Ουκρανίας να είναι νόμιμες και αποτελεσματικές", τόνισε ο Μεντβέντεφ.

"Πρέπει οι εταίροι μας να έχουν δυναμισμό, η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι νόμιμη και αποτελεσματική, να μην είναι σφουγγαρόπανο για να σκουπίζει κανείς τα πόδια του", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία Ώρα Μηδέν

Κίεβο: Πριν και μετά - Η φωτογραφία που συγκλονίζει

Εκεχειρία συμφώνησαν Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Τρεις ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μεταβαίνουν στο Κίεβο

ΗΠΑ: Απαγορεύουν τη χορήγησης βίζας σε 20 ουκρανούς αξιωματούχους

Ομπάμα και Χάρπερ συμφωνούν πως η «εκεχειρία» είναι θετικό βήμα

Ο Ράσμουσεν προειδοποιεί: Μην παρέμβει ο στρατός στην Ουκρανία

Ουκρανία: Επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν για την αποκλιμάκωση της βίας

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-Βίντεο με εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλώτριας στο Κίεβο

Σκηνικό εμφυλίου στην Ουκρανία (pics + video)