ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ προς Ρωσία: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

ΗΠΑ προς Ρωσία: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις κρίσεις της έναντι της γειτονικής της χώρας.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μην εμπλακούμε σε μία παλιά, ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαράθεση», δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην τηλεοπτική εκπομπή «Andrea Mitchell Reports» στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Δεν ψάχνουμε μια αντιπαράθεση αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα. . . της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πει ότι θα το κάνει αυτό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να τηρήσει το λόγο της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία καλώντας τους «εξωτερικούς παράγοντες» στην περιοχή να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ταξίδευε από την Ουάσιγκτον στη Μινεσότα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της ουκρανικής ηγεσίας να σχηματίσει μία κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων.

«Παροτρύνουμε τους εξωτερικούς παράγοντες στην περιοχή να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα, να σταματήσουν την προκλητική ρητορική και τις (προκλητικές) ενέργειες, να υποστηρίξουν μεταβατικές κυβερνητικές δομές που έχουν εγκαθιδρυθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς όφελος της ενότητας, της ειρήνης και μιας πορείας προς τα εμπρός με όσο » τόνισε ο Έρνεστ.

Η Ουάσιγκτον θέλει «να υπενθυμίσει σε όλες τις κυβερνήσεις τις πολιτικές τους δεσμεύσεις για διαφάνεια όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες» με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για να διασφαλίζεται η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρωατλαντική περιοχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Η Μόσχα διαψεύδει τις συνομιλίες για οικονομική βοήθεια

Ουκρανία: Αίτημα για διεθνές ένταλμα σύλληψης του Γιανουκόβιτς

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

ΤΩΡΑ: Ένας νεκρός στην Συμφερόπολη της Κριμαίας (vid)

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

«Θωρακίζεται» η Ρωσία

Έτοιμο το ΝΑΤΟ για βοήθεια στην Ουκρανία