ΚΟΣΜΟΣ

Ανακάλυψαν το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο σε... τάφο μούμιας

Ανακάλυψαν το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο σε... τάφο μούμιας

Το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν επιστήμονες και μάλιστα σε τάφο μούμιας, στην κινεζική έρημο Τακλαμακάν, που χρονολογείται από το 1615 π.Χ.


Κομμάτια τυριού βρέθηκαν γύρω από το λαιμό και το στήθος της όμορφης Xiaohe. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το τυρί είχε θαφτεί μαζί με τις μούμιες για να μπορούν να το απολαύσουν στην μετά θάνατον ζωή.

Το συγκρότημα τάφων της Xiaohe ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Σουηδό αρχαιολόγο Folke Bergman το 1934. Οι πλήρεις αρχαιολογικές ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το 2004 από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Η ξηρή άμμος της ερήμου Τακλαμακάν παρείχε άριστες συνθήκες για μουμιοποίηση, όπου μαζί με τις συνθήκες ταφής, δημιούργησαν ένα κενό αέρος, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του τυριού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Γεννετικής συνέλλεξαν 13 δείγματα οργανικής ύλης από δέκα τάφους και μούμιες, συμπεριλαμβανομένης της Όμορφης Xiaohe.

Η ανάλυση των πρωτεϊνών που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη έδειξε πως το οργανικό υλικό ήταν ένα τυρί παρασκευασμένο με την ίδια μέθοδο που κατασκευάζεται το κεφίρ. Ο ερευνητής Andrej Shevchenko, δήλωσε στο περιοδικό USA Today πως η ομάδα συνέλεξε στοιχεία που υποδηλώνουν πως το αποβουτυρωμένο γάλα συνδυαζόταν με βακτήρια για να παρασκευαστεί το τυρί κεφίρ.

«Δεν προσδιορίσαμε μόνο το προϊόν ως το αρχαιότερο γνωστό τυρί, ανακαλύψαμε και αποδεικτικά στοιχεία της αρχαίας τεχνολογίας» δήλωσε.

«Είναι η αρχαιότερη γαλακτοκομική τεχνική που παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι και σήμερα » δήλωσε ο αρχαιολόγος Yimin Yang του Πανεπιστημίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Η ανακάλυψη τοποθετεί τη μυστηριώδη ιστορία του κεφίρ στη δεύτερη χιλιετία π.Χ., καθιστώντας την την παλαιότερη γνωστή μέθοδο ζύμωσης γαλακτοκομικών προϊόντων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Archaeological Science.