ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

Μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Λισαβόνας σήμερα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συνδικάτου τους εναντίον των περικοπών στους μισθούς τους και για να απαιτήσουν την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης.

«Όχι στην κλοπή των μισθών!» και «Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να παραιτηθεί!» κραύγαζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα του Κοινού Μετώπου των συνδικάτων των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 300.000 εργαζόμενοι.

«Οι πολίτες αισθάνονται μια μεγάλη δυσαρέσκεια και αυτή είναι η απάντησή τους, ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με στόχο να παλέψουν και να απαιτήσουν την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης, επειδή η κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται καθημερινά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του Κοινού Μετώπου.

«Δεν αντέχω άλλο αυτήν την κυβέρνηση που με υποχρεώνει να εργάζομαι όλο και πιο πολύ την ώρα που τόσοι νέοι είναι άνεργοι» είπε ο Ζοάο Μελό, 55 ετών, δάσκαλος που πήγε να διαδηλώσει στην πρωτεύουσα από την πόλη Λαμέγκου (στα βόρεια). «Ο μισθός μου το 2014 έχει μειωθεί στο επίπεδο του μισθού που έπαιρνα το 1999».

DIAD2

«Διαφωνώ απολύτως με αυτήν την πολιτική, που μου αρπάζει δύο μηνιάτικα το χρόνο την ώρα που ο καθαρός μου μισθός ξεκινά από τα 621 ευρώ το μήνα» είπε η Κάρλα Μάρκες, 38 ετών, νοσηλεύτρια σε ένα νοσοκομείο στα κεντρικά της χώρας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν επίσης την επιστροφή του 35ωρου, ενώ η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα στις 40, για να υπάρξει εναρμόνιση με τις συνθήκες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Επικράτησε ένταση για λίγο όταν στο τέλος της πορείας δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της αστυνομίας και να καταλάβουν τα πρώτα σκαλιά στην είσοδο του Κοινοβουλίου, πριν τους απωθήσουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος» φώναξαν οι διαδηλωτές πριν διαλυθούν ήρεμα.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας έχοντας υποστεί το 2014 νέες μειώσεις μισθών μεταξύ 2,5-12% για τα καθαρά εισοδήματα άνω των 675 ευρώ το μήνα.