ΚΟΣΜΟΣ

Σταϊνμάγερ: «Έμφαση στην αποκλιμάκωση, όχι στις κυρώσεις»

Σταϊνμάγερ: «Έμφαση στην αποκλιμάκωση, όχι στις κυρώσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι εύχεται να δινόταν εξίσου έμφαση στην αποφυγή της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας με όση δίνεται αυτή τη στιγμή στη διατύπωση απειλών για οικονομικές κυρώσεις.

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε έμμεσα στις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και από τη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Μερικές φορές εύχομαι να υπήρξε η ίδια δέσμευση που υπάρχει στον διάλογο σχετικά με τις κυρώσεις και στις προσπάθειες να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση», είπε ο Σταϊνμάγερ στην κυριακάτικη εφημερίδα, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία προδημοσιεύθηκαν.

«Πάντα συζητάμε εξαντλητικά το θέμα των κυρώσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, κάνοντας ένα σχόλιο που η εφημερίδα σχολίασε ότι απευθυνόταν στην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, η οποία έχει καλέσει επανειλημμένα να επιβληθούν ακόμη βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η Φον ντεν Λάιεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και στο τεύχος του που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι λέμε πολύ ξεκάθαρα ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να αποσταθεροποιεί (την Ουκρανία), θα επιβληθεί το τρίτο επίπεδο κυρώσεων».

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι θα επιβάλει ακόμη βαρύτερες κυρώσεις από αυτές που εφαρμόζει ήδη για την προσάρτηση της Κριμαίας εάν η Μόσχα δεν τηρήσει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Γενεύη την Πέμπτη ή εάν στείλει τα στρατεύματα της τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά της με την Ουκρανία εντός της χώρας αυτής.

Με τη συμφωνία της Γενεύης η Ρωσία, η Ουκρανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ όρισαν ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιβλέψει τον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη δημόσιων κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και των ένοπλων ομάδων στην υπόλοιπη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή στις ενέργειες εκείνων οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις την Παρασκευή. «Εάν δεν δούμε πράξεις που ανάλογες με τις δεσμεύσεις που έκανε η Ρωσία (την Πέμπτη) στη Γενεύη. . . τότε προφανώς έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία».

«Οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν τη στοχοθέτηση πολύ σημαντικών τομέων της ρωσικής οικονομίας».
Την Παρασκευή ηγέτες των αυτονομιστών διεμήνυσαν ότι το γεγονός πως η Ρωσία υπέγραψε τη συμφωνία της Γενεύης δεν είναι δεσμευτικό για τους ίδιους. Η Μόσχα διαψεύσει τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι ελέγχει τους Ουκρανούς αυτονομιστές.

Διαβάστε επίσης:

Στράχε: O Πούτιν είναι «ένας αγνός δημοκράτης»

Βιέννη: Υποδέχεται 1.000 επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία