ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία

Πούτιν: Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ότι η Μόσχα θα «σεβαστεί» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή 25η Μαΐου στην Ουκρανία.


«Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή του ουκρανικού λαού με σεβασμό», ανέφερε ο Πούτιν ερωτηθείς σχετικά.
«Επί της αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς (. . .) είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία», δήλωσε ο Πούτιν. Όμως, σημείωσε, «θέλουμε και εμείς» να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως «θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού» και θα «συνεργαστούμε με τις νέες αρχές» στο Κίεβο, διευκρίνισε.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία είναι το ενδεχόμενο η χώρα αυτή να γίνει κράτος-μέλος του NATO.
«Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο NATO, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ομιλία του.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια εκφράζει ανησυχίες για την διεύρυνση του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ιδίως σε κράτη που αποτελούν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία εν μέρει οφειλόταν στις ανησυχίες για την επέκταση του NATO. Η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελεί τη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Νωρίτερα ο Πούτιν επέμεινε πως το «μονοπολικό» όραμα των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις έχει αποτύχει.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το μονοπολικό όραμα του κόσμου. . . απέτυχε», σημείωσε και προέβλεψε ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: «Η Ουκρανία σπαράσσεται από έναν αληθινό εμφύλιο πόλεμο»