ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο του Καντάφι ξανά η Μιζουράτα

Στο στόχαστρο του Καντάφι ξανά η Μιζουράτα
Μπορεί ο λιβυκός στρατός να ανακοίνωσε την αναστολή των επιχειρήσεων του κατά των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, προκειμένου να βρεθεί μια...

Μπορεί ο λιβυκός στρατός να ανακοίνωσε την αναστολή των επιχειρήσεων του κατά των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, προκειμένου να βρεθεί μια "ειρηνική λύση", ωστόσο, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, η πόλη δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Καντάφι σήμερα.

"Ο λιβυκός στρατός δεν εγκατέλειψε την Μιζουράτα αλλά ανέστειλε τις επιχειρήσεις του κατά των εξεγερμένων προκειμένου να επιτρέψει σε φύλαρχους να αναζητήσουν τρόπους να υπάρξει ειρηνική ‘λύση’", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ, όμως ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αμπντελσαλάμ δήλωσε την Κυριακή ότι η κατάσταση στη Μιζουράτα είναι πολύ επικίνδυνη.

"Οι ταξιαρχίες του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν αδιακρίτως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται. Στόχος του βομβαρδισμού τους είναι το κέντρο της πόλης, κυρίως η οδική αρτηρία Τρίπολη, και τρεις κατοικημένες περιοχές", προσέθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και το βράδυ του Σαββάτου στη λιβυκή πρωτεύουσα, όπου κάνουν συχνά υπερπτήσεις καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη του NATO.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, έκρηξη ακούστηκε κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δημοσιογράφοι, όχι μακριά από το κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ένας Γάλλος δημοσιογράφος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ του Σαββάτου στην Μιζουράτα. Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για ιστολόγια και «εναλλακτικά μέσα», σύμφωνα με φίλους του, χτυπήθηκε από σφαίρα περί τις 23:00 τοπική ώρα (00:00 την Κυριακή, ώρα Ελλάδας). Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χίκμα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, σύμφωνα με ένα γιατρό.

Το ρόλο της Ελλάδας στη λήξη των νατοϊκών επιχειρήσεων συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους ο έλληνας και ο Λίβυος πρωθυπουργός.

Ο Μαχμούντι στην επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι η Λιβύη είναι προσηλωμένη στην ειρηνευτική πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης.

"Η επίθεση των αποικιοκρατών σταυροφόρων παραβίασε τις αποφάσεις αυτές", τόνισε σύμφωνα με το Jana ο Λίβυος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.