ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Η στρατιωτική χούντα ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ταϊλάνδη: Η στρατιωτική χούντα ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης ήρε σήμερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβάλει σε όλη τη χώρα με στόχο να ενισχυθεί ο τουρισμός, ενώ δεσμεύθηκε να ορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση ως τον Αύγουστο.


Ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-όσα, που είναι επικεφαλής του συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου, δήλωσε ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μια κυβέρνηση ως τον Αύγουστο. Αυτό, σημείωσε, είναι μέρος του σχεδίου τριών φάσεων συμφιλίωσης, σχηματισμού κυβέρνησης και διεξαγωγής εκλογών.

«Μια κυβέρνηση θα σχηματιστεί έως τον Αύγουστο, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο στρατηγός σε ένα συμβούλιο που επεξεργαζόταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Δεν διευκρίνισε αν η κυβέρνηση θα απαρτίζεται από πολίτες ή στρατιωτικούς.

Σε μια ανακοίνωσή του στην τηλεόραση το Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη επεσήμανε ότι έχουν βελτιωθεί αρκετά οι συνθήκες, έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων, ώστε να αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί σε όλη τη χώρα.

«Καθώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί και δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια που μπορούν να οδηγήσουν στη βία (…) και προκειμένου να βελτιωθεί ο τουρισμός, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρθεί σε όλες τις εναπομείνασες επαρχίες», σημείωνε η ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 30 επαρχίες, περιλαμβανομένων των κυριότερων τουριστικών προορισμών, όμως παρέμενε σε ισχύ σε 47 επαρχίες.

Ο Πραγιούτ Τσαν-όσα δήλωσε εξάλλου ότι ένα προσωρινό σύνταγμα θα καταρτιστεί τους επόμενους τρεις μήνες. Θα χρειαστεί όμως τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

«Τους επόμενους τρεις μήνες πρέπει να κάνουμε τα πάντα σωστά, είτε είναι το σύνταγμα, είτε άλλα ζητήματα. Ό,τι αφορά την πρώτη φάση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο», υπογράμμισε ο στρατηγός.

Διαβάστε επίσης: Ταϊλάνδη: Μέχρι τον Αύγουστο ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης