ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σίγουρη η Δαμασκός για τη «νίκη», χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας

Συρία: Σίγουρη η Δαμασκός για τη «νίκη», χάρη στην υποστήριξη της Ρωσίας

Το συριακό καθεστώς είναι βέβαιο για τη «νίκη» του επί των ανταρτών χάρη στην υποστήριξη των συμμάχων του και κυρίως αυτή της Μόσχας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ σε επιστολή του προς τον ομόλογό του της Ρωσίας.


«Η πεποίθηση της Συρίας για τη νίκη είναι απαρασάλευτη χάρη στην αντίσταση του λαού της και την υποστήριξη των φίλων της, κυρίως της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε ο Μουάλεμ σε επιστολή την οποία απηύθυνε στον Σεργκέι Λαβρόφ για την 70ή επέτειο της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Οι ηγέτες και ο λαός της Συρίας νιώθουν σεβασμό κι ευγνωμοσύνη για τις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η οποία υποστηρίζει τη Συρία έναντι του παγκοσμίου πολέμου τον οποίο έχουν εξαπολύσει εναντίον της σκοταδιστές και τρομοκράτες», έγραψε ακόμη ο Μουάλεμ.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ουδέποτε αναγνώρισε το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, κάνοντας λόγο περί «τρομοκρατίας» από την αρχή των ειρηνικών διαδηλώσεων, οι οποίες κατόπιν εκτραχύνθηκαν και εξελίχθηκαν σε ένοπλη εξέγερση και γενικεύθηκαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 170.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από 9 εκατ. ανθρώπους έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Η Συρία δεν ήταν ποτέ πιο αποφασισμένη να συνθλίψει τους τρομοκράτες για να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία (. . .) και την ασφάλεια στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ακόμη ο Μουάλεμ.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία έχει αποτρέψει τρεις φορές την έγκριση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζαν την καταστολή από μέρους του καθεστώτος.

Η σύρραξη στη Συρία έχει αλλάξει πλήρως πρόσωπο από το 2013, όταν εμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι ελέγχουν πλέον μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές αυτοί, οι οποίοι μάχονται με τους αντάρτες και ανακοίνωσαν στα τέλη του Ιουλίου ότι εγκαθίδρυσαν ένα ισλαμικό «χαλιφάτο».