ΚΟΣΜΟΣ

Παραδόθηκαν τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης

Παραδόθηκαν τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης

Σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία παρέδωσε τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.


Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία υπέγραψαν στη συνέχεια ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Boeing που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως είπε ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, το οποίος σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Έρευνα υπό τη διεθνή εποπτεία ζητεί η Μόσχα
Στο μεταξύ, διά της πρέσβειράς της στη Μαλαισία, η Ρωσία ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη να διεξαχθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχει ζητήσει να διεξαχθεί δίκαιη, συνολική και πλήρης έρευνα υπό την εποπτεία του ICAO», ανέφερε η Λιουντμίλα Βορομπγιέβα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ICAO είναι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια έρευνας που να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO. Ο λόγος είναι ότι οι αντάρτες, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κιέβου», δήλωσε η ρωσίδα διπλωμάτης. «Γι 'αυτό ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν όλα τα στοιχεία όπως τα μαύρα κουτιά στην ουκρανική πλευρά, επειδή φοβούνται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία θα αλλοιωθούν», πρόσθεσε.

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζητεί το Πεκίνο
Την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη της πτήσης MH17 χαιρέτισε από την πλευρά του το Πεκίνο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί πλήρης πρόσβαση στον τόπο της συντριβής στους ερευνητές της διεθνούς κοινότητας. «Καλέσαμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν συντομότερα και να έχουν διάλογο και διαβουλεύσεις, ώστε να αναζητήσουν μια συνολική, διαρκή και ισορροπημένη πολιτική λύση στην Ουκρανία», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Αμείλικτα ερωτήματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προς το Κίεβο

Πούτιν: Να επιτραπεί η πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής

Τραγικό: Η selfie μητέρας και γιου λίγο πριν τη μοιραία πτήση