ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σήμερα η κηδεία του Μάικλ Μπράουν που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού

ΗΠΑ: Σήμερα η κηδεία του Μάικλ Μπράουν που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται σήμερα για τη δημόσια κηδεία του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον (Μιζούρι), δύο εβδομάδες μετά το θάνατό του, ο οποίος αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις που υποβόσκουν στις ΗΠΑ.

Ενώ η ηρεμία φαίνεται να έχει αποκατασταθεί στη μικρή πόλη έπειτα από δέκα ημέρες φυλετικών ταραχών, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στο Σεντ-Λούις, σε μια εκκλησία των Βαπτιστών η οποία μπορεί να υποδεχθεί 5.000 πιστούς.

Ο 18χρονος νέος, ο οποίος σκοτώθηκε το μεσημέρι στις 9 Αυγούστου από έναν λευκό αστυνομικό, πρόκειται στη συνέχεια να ενταφιαστεί παρουσία της οικογένειάς του στο κοιμητήριο Σεντ Πίτερς του Σεντ-Λούις.

Ο Μάικ Μπράουν, ο οποίος μόλις άρχιζε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, έβγαινε άοπλος από ένα κατάστημα οινοπνευματωδών αυτού του προαστίου του Σεντ-Λούις, όπου είχε κλέψει ένα πακέτο τσιγάρα, όταν σκοτώθηκε από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

Οι εκδοχές της αστυνομίας και πολλών μαρτύρων διαφέρουν. Για τους μεν, ο Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να πάρει το όπλο του αστυνομικού, ο οποίος και τον σκότωσε. Σύμφωνα με άλλους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο φίλος του Μάικλ Μπράουν που τον συνόδευε, ο 18χρονος είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια του.

Όμως σύμφωνα με τις νεκροψίες που παρήγγειλαν η οικογένεια και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νεαρός επλήγη από τουλάχιστον έξι σφαίρες.

Χθες, περίπου 400 διαδηλωτές, οι περισσότεροι μαύροι, συγκεντρώθηκαν μέσα σε αποπνικτική ζέστη στη μνήμη του νεκρού. Οι περισσότεροι φορούσαν μπλουζάκια του κινήματος: "Τα χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε", παρουσία των γονιών του Μάικ Μπράουν και του πατέρα του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άλλου νεαρού μαύρου ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2012 στη Φλόριντα από έναν φρουρό συνοικίας.

Πολλές προσωπικότητες αναμένονται στην κηδεία του Μάικ Μπράουν, μεταξύ των οποίων ο υποστηρικτής των δικαιωμάτων του πολίτη αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον.

"Πιστεύω πως οφείλουμε να στοχαστούμε, σχετικά με τον τρόπο που προχωρούμε προς λύσεις, που αντιδρούμε στην αστυνομική επιθετικότητα έναντι αυτού που θεωρείται μικροεγκληματικότητα. Ισχύει από το Φέργκιουσον μέχρι το Στάτεν Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη", δήλωσε ο μαύρος πάστορας στο NBC την παραμονή της κηδείας.

Ο Αλ Σάρπτον υπαινισσόταν τον αμφιλεγόμενο θάνατο ενός μαύρου οικογενειάρχη, του Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 17 Ιουλίου αφού ακινητοποιήθηκε στο έδαφος και στραγγαλίσθηκε από αστυνομικούς στο Στάτεν Άιλαντ. Ο θάνατος αυτός είχε προκαλέσει επίσης τεράστια συγκίνηση στη Νέα Υόρκη και συγκέντρωσε χιλιάδες διαδηλωτές το Σάββατο, έπειτα από έκκληση του NAN (National Action Network, Δίκτυο Εθνικής Δράσης), του οποίου προεδρεύει ο Σάρπτον.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο θάνατος του νεαρού Μάικλ Μπρόυν γινόταν το σύμβολο της αναζωπύρωσης των φυλετικών εντάσεων, προκαλώντας ταραχές οι οποίες δεν είχαν προηγούμενο τα τελευταία χρόνια και κατέληξαν σε περίπου εξήντα συλλήψεις.

usa-missouri shooting-5

Ορκωτό δικαστήριο του Σεντ-Λούις πρόκειται να αποφασίσει αν υπάρχουν λόγοι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του 28χρονου αστυνομικού, ο οποίος έχει τεθεί προς το παρόν σε υποχρεωτική άδεια.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον δήλωσε χθες, Κυριακή, στο CNN πως έχει την "πεποίθηση" πως με "τη διπλή έρευνα", εθνική και τοπική, που διεξάγεται "με μεγάλη διαφάνεια", "θα αποδοθεί δικαιοσύνη".

Στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων των τελευταίων ημερών στο Φέργκιουσον, η αστυνομία χρησιμοποίησε τουφέκια επίθεσης M-4, βομβίδες και τεθωρακισμένα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε στείλει του υπουργό Δικαιοσύνης του, τον Έρικ Χόλντερ, τον μοναδικό μαύρο υπουργό της κυβέρνησής του, ο οποίος είχε περπατήσει στους δρόμους και είχε επιχειρήσει να επουλώσει τις πληγές της κοινότητας.

Ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε επίσης μια έρευνα σχετικά με την αμφιλεγόμενη μεταβίβαση στρατιωτικού εξοπλισμού στις δυνάμεις της αστυνομίας.