ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε πάνω από 25 πρόσωπα και εταιρείες, περιλαμβανομένων ναυτιλιακών εταιρειών, αεροπορικών εταιρειών και 6 ιρανικών τραπεζών, τις οποίες κατηγορεί ότι στηρίζουν το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Σε δελτία τύπου που εξέδωσαν ταυτόχρονα ο Λευκός Οίκος, τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι την ίδια ώρα συνεχίζει να αναζητά μία διπλωματική διευθέτηση στη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Λάβαμε σήμερα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διατηρήσουμε την πίεση έναντι της ιρανικής κυβέρνησης» δήλωσε σε μια ανακοίνωση η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών επέβαλαν κυρώσεις εναντίον πολλών επιχειρήσεων και προσώπων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες όπως η στήριξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η υποστήριξη της τρομοκρατίας ή η παροχή βοήθειας προκειμένου το Ιράν να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε η Χέιντεν.

Η ίδια έκρινε ότι τα κατασταλτικά αυτά μέτρα εναντίον της Τεχεράνης σε καμία περίπτωση δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση «τη δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν με τους εταίρους (τους) στην ομάδα 5+1 για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης και οριστικής λύσης που θα βεβαιώνει την απόλυτα ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

«Καθώς εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να παράσχουμε στοχευμένη ανακούφιση έναντι των κυρώσεων, παραμένουμε προσηλωμένοι στο να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες κυρώσεις εναντίον του Ιράν» δήλωσε από την πλευρά του σε ένα δελτίο τύπου ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικής κατασκοπείας.

Διαβάστε επίσης:

Τσεχία: Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη