ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξάρτητη έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία

Ανεξάρτητη έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία

Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, από το Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα, κατήγγειλε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του σε Κίεβο, Μόσχα και Συμφερόπολη.

Ολοκληρώνοντας τη διερευνητική αποστολή του στο Κίεβο, στη Μόσχα και στη Συμφερόπολη (7η-12η Σεπτεμβρίου 2014), ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, με σύντομη δημόσια αναφορά του, υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν στην Κριμαία από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Ο Επίτροπος έκανε λόγο για δολοφονίες, εξαφανίσεις, κακομεταχείριση κρατουμένων και αυθαίρετες κρατήσεις στην Κριμαία από ένοπλες ομάδες, οι οποίες παραμένει ασαφές αν έχουν δικαίωμα να φέρουν όπλα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί μία αποτελεσματική έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και την απαγόρευση των βασανιστηρίων και να εξασφαλισθεί ότι οι δράστες (των παραβιάσεων αυτών) θα λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως «η ατιμωρησία είναι ασύμβατη με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επικαλούμενος επαφές που είχε με τους Συνηγόρους του Πολίτη στο Κίεβο και τη Μόσχα, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς εξέφρασε ανησυχία για τις διώξεις που υφίστανται δημοσιογράφοι, αλλά και για το κλείσιμο πολλών Μέσων ενημέρωσης στην περιοχή.

Όπως υπογράμμισε, η δύσκολη κατάσταση στις φυλακές της Κριμαίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν στον Επίτροπο οι Συνήγοροι του Πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι με βάση έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013, οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Συμφερόπολης ήταν άθλιες.

Ο Επίτροπος πρόκειται να δώσει την πλήρη έκθεση του στην δημοσιότητα τις προσεχείς βδομάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Αξιολάτρευτο πάντα δεν αφήνει το φροντιστή του να φύγει! (vid)

Κίνα: Γιατρός υπέστη καρδιακή προσβολή «καταθέτοντας» σε τράπεζα σπέρματος!

Εντυπωσιακή κάρτα μνήμης προσφέρει αποθηκευτικό χώρο –μαμούθ!

ΗΠΑ: Εντόπισαν λείψανα βρεφών σε σπίτι-χωματερή (vid+pics)

Βρετανία: Άφησαν το γιο τους να τυφλωθεί μεγαλώνοντάς τον σε τρώγλη! (pics)

Ο Πιστόριους ενδέχεται να γλυτώσει τη φυλακή! (pics+vids)

ΗΠΑ: Δάσκαλος έδωσε χλωρίνη σε δεκάδες παιδάκια! (pics)