ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Προειδοποιεί ενόψει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Νετανιάχου: Προειδοποιεί ενόψει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Τεχεράνη που θα αφήσει το Ιράν «στο όριο του να εξελιχτεί σε πυρηνική δύναμη», έκρουσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Το Ιράν επιζητά μία συμφωνία που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον του χάρη στις προσπάθειές σας και θα το έφερνε στο όριο του να γίνει μια πυρηνική δύναμη», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Ελπίζω διακαώς ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) έχουν προθεσμία μέχρι την 24η Νοεμβρίου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία που θα εγγυάται τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας εναντίον της Τεχεράνης.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση προκειμένου να αλλάξει το status quo μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Πρέπει να βρούμε τα μέσα με τα οποία θα αλλάξουμε το στάτους κβο ώστε οι ισραηλινοί πολίτες στα σπίτια τους, όπως τα παιδιά στο σχολείο, να προστατεύονται από τις ρίψεις ρουκετών, προκειμένου να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τραγωδία των νεκρών Παλαιστινίων παιδιών», επισήμανε ο Ομπάμα παρόντος του Νετανιάχου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή 2100 ατόμων από την παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι και περισσότερων από 70 Ισραηλινών, περιλαμβανομένων 66 στρατιωτών.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Αγοράκι… καρχαρίας μάς δείχνει τα δόντια του! (pics)