ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευσαν στον Δαλάι Λάμα να εισέλθει στη Νότια Αφρική

Απαγόρευσαν στον Δαλάι Λάμα να εισέλθει στη Νότια Αφρική

Άδεια εισόδου στον Δαλάι Λάμα αρνήθηκαν να δώσουν οι Αρχές της Νότιας Αφρικής, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η σύνοδος των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν από τις 13 ως τις 15 Οκτωβρίου.

«Οι βραβευθέντες και οι συμμετέχοντες θεσμοί συμφώνησαν, καθώς δεν δόθηκε άδεια εισόδου στον Δαλάι Λάμα, να αρνηθούν να συμμετάσχουν (στη σύνοδο) διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση αυτή», ανέφερε η δήμαρχος της πόλης, Πατρίτσια ντε Λιλ.

Η ντε Λιλ δήλωσε επίσης «πολύ θυμωμένη και απογοητευμένη» από την άρνηση των αρχών της Νότιας Αφρικής να δώσουν βίζα στον Δαλάι Λάμα, σημειώνοντας πως αναζητείται νέος τόπος για τη διεξαγωγή της συνόδου.

Παράλληλα, η δήμαρχος κατήγγειλε την «απεχθή αντιμετώπιση» του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ από την κυβέρνηση, επικρίνοντας ότι «υπονομεύει τη διεθνή θέση της Νότιας Αφρικής».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση αυτή», υπογράμμισε ακόμα η ντε Λιλ, η οποία ανήκει στη Δημοκρατική Ένωση, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παραπλάνησαν σκόπιμα την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την άρνηση παροχής άδειας εισόδου στον Δαλάι Λάμα, λέγοντας ότι δεν έχουν λάβει το σχετικό αίτημα, την ώρα που στην πραγματικότητα είπαν ξεκάθαρα στους εκπροσώπους του (Δαλάι Λάμα) ότι δεν θα του δοθεί άδεια εισόδου για τη σύνοδο στο Κέιπ Τάουν», επεσήμανε η δήμαρχος.

Η ντε Λιλ πρόσθεσε πάντως ότι η Ρώμη, όπου είναι η έδρα της διοργανώτριας επιτροπής, είναι πλέον η επικρατέστερη υποψήφια πόλη για να φιλοξενήσει τη διάσκεψη.

Αυτή θα ήταν η πρώτη σύνοδος βραβευθέντων με Νόμπελ που θα πραγματοποιούνταν στην Αφρική, ενώ είναι η τρίτη φορά που ο Δαλάι Λάμα, τον οποίο η Κίνα κατηγορεί ότι επιθυμεί την ανεξαρτησία του Θιβέτ, αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητο πρόσωπο από τη Νότια Αφρική, μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα το 2009.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Νότιας Αφρικής με την Κίνα αυξήθηκαν κατά 32% πέρυσι, ενώ έφτασαν τα 270 δισεκατομμύρια ραντ (19 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης…

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Καθηγήτριες έκαναν τρίο με ανήλικο μαθητή τους! (vid+pics)

Βρήκαν το μπουντρούμι του Δράκουλα στην Τουρκία; (vid)