ΚΟΣΜΟΣ

Επανεξετάζει τα δεδομένα για τη Φουκουσίμα η Tepco

Επανεξετάζει τα δεδομένα για τη Φουκουσίμα η Tepco
Η Tepco εξετάζει την πιθανότητα οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα να καταστράφηκαν από το σεισμό και όχι από το τσουνάμι. Η...

Η Tepco εξετάζει την πιθανότητα οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα να καταστράφηκαν από το σεισμό και όχι από το τσουνάμι.


Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου ανακοίνωσε πως εξετάζει την πιθανότητα οι αντιδραστήρες του εργοστασίου να καταστράφηκαν στο σεισμό της 11ης Μαρτίου πριν από το τσουνάμι, που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις.


Mέχρι σήμερα οι Ιάπωνες αξιωματούχοι πίστευαν πως η τήξη του πυρηνικού καυσίμου στους τρεις αντιδραστήρες προκλήθηκε από την διακοπή ηλεκτροδότησης στα συστήματα ψύξης, όταν το τσουνάμι έπληξε τις ηλεκτρογεννήτριες.

«Θέλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα από τα 40-50 λεπτά που μεσολάβησαν από τη στιγμή του σεισμού ως το τσουνάμι», τόνισε ο Τζουνίτσι Ματσουμότο, εκπρόσωπος της Tepco.

Σε άλλη ανακοίνωση της η εταιρεία επισημαίνει πως η επανεξέταση των δεδομένων της 11ης Μαρτίου, ημέρα της καταστροφής έδειξε ότι οι ράβδοι καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο1 είχαν ήδη εκτεθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα και υπερθερμαίνονταν ταχύτατα, μόλις πέντε ώρες μετά το σεισμό. Δεκαέξι ώρες αργότερα είχε προκληθεί τήξη στις ράβδους ουρανίου που είχαν πέσει στον πυθμένα του δοχείου πίεσης του αντιδραστήρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα και αυστηροί έλεγχοι για το δυστύχημα και την αντιμετώπιση του, ενώ η Tepco θα ανακοινώσει αύριο το χρονοδιάγραμμα σταθεροποίησης των αντιδραστήρων.