ΚΟΣΜΟΣ

Ύστατη προσπάθεια Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό

Ύστατη προσπάθεια Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό
Προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο...

Ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, καταβάλλει το Κουαρτέτο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καλούνται "να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους και να επεξεργασθούν τη συνέχιση" της ειρηνευτικής διαδικασίας, εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τη συνεδρίαση, αφού απουσίαζαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της.

Ενώπιον της απουσίας οποιασδήποτε προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο αίτημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους. Η προοπτική αυτή απορρίπτεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και απειλεί να διχάσει τους Ευρωπαίους. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εγκρίνουν την κίνηση της παλαιστινιακής πλευράς, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, διάκεινται εχθρικά απέναντί της.

Τα μέλη του Κουαρτέτου υποστηρίζουν ομόφωνα τη θέση που διατύπωσε στις 19 Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα , σύμφωνα με την οποία στόχος είναι η ύπαρξη δύο κρατών με βάση το συνοριακό καθεστώς προ του πολέμου των Εξι Ημερών, με αμοιβαία αποδεκτές εδαφικές ανταλλαγές.

Όμως το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν πρόκεται να διαπραγματευτεί με βάση τις συνοριακές γραμμές του 1967 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την αναγνώριση από τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ ως "έθνους-κράτους του εβραϊκού λαού".

Απέναντι στο αδιέξοδο, η Γαλλία επιδιώκει να προωθήσει την πρότασή της για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, μόλις πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.