ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε κυβερνητικό κτήριο στο Όσλο

Έκρηξη σε κυβερνητικό κτήριο στο Όσλο
Τουλάχιστον δύο νεκροί στην έκρηξη - Πυροβολισμοί σε συνάντηση νεολαίας

Επιμέλεια: Δ. Προκόπη

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 είναι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε κυβερνητικό κτήριο στη νορβηγική πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη και άλλων νεκρών σε γειτονικά κτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Λίγη ώρα μετά την ισχυρότατη έκρηξη, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό άρχισε να πυροβολεί σε μια συνάντηση της νεολαίας του κομματος των Εργατικών, σε κατασκήνωση στην Utoya, αναφέρει επίσης η Guardian. Στη συνάντηση αυτή επρόκειτο να παραστεί και ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Στο κτήριο όπου σημειώθηκε η έκρηξη στεγάζεται και το γραφείο του πρωθυπουργού, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την κυβέρνηση.

Επίσης, εκει στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πετρελαίου, το οποίο έπιασε φωτιά, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα περισσότερα τζάμια στα παράθυρα του 17όροφου κτηρίου έσπασαν από την τεράστια σε ισχύ έκρηξη. Η αστυνομία απέκλεισε το κέντρο του Όσλο και για αρκετή ώρα επικρατούσε «χάος».

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για βόμβα, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο NRK, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Από νωρίτερα θεωρούνταν ύποπτο ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο έξω από το κτήριο και βρέθηκε απανθρακωμένο.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.



«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή»

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen δήλωσε πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς και ανέφερε ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Και δεύτερο κτύπημα με πυροβολισμούς

Νορβηγία: Συνελήφθη ύποπτος για τους πυροβολισμούς

Τέσσερις νεκροί στην κατασκήνωση της Utoya