ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Συρία

Νέα πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Συρία
Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας άνοιξαν και σήμερα πυρ με πραγματικά πυρά για να διαλύσουν διαδηλώσεις πολιτών που ζητούν την ανατροπή του Μπασάρ...

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας άνοιξαν και σήμερα πυρ με πραγματικά πυρά για να διαλύσουν διαδηλώσεις πολιτών που ζητούν την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ, στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και στο νότιο Υψίπεδο Χαουράν, καθώς κινητοποιήσεις ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για θύματα, σύμφωνα με ακτιβιστές.


Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με σκοπό την πτώση του καθεστώτος και την αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους.

Ο συνασπισμός υπό την ονομασία "Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης" (SRGC) ανακοίνωσε ότι ο στόχος του είναι να "συσφίξει" τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να "επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και η αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους, ενός κράτους δικαίου και οργάνων που εγγυώνται την ελευθερία, την ισότητα όλων των πολιτών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η SRGC είναι το αποτέλεσμα της ένωσης 44 οργανώσεων και επιτροπών συντονισμού που ενθαρρύνουν εδώ και πέντε μήνες τις διαδηλώσεις στη Συρία.


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος, εκ των οποίων 26 στους οποίους είχαν δέσει τα μάτια μέσα σε ένα στάδιο και ένα 13χρονο αγόρι, από την έναρξη της καταστολής το Μάρτιο.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη καταγράφει έναν κατάλογο ωμοτήτων και βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ενώ καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.