ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Καθυστερεί η μεταβίβαση της εξουσίας

Υεμένη: Καθυστερεί η μεταβίβαση της εξουσίας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά σήμερα στη Σαναά, ζητώντας από τον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να μεταβιβάσει την εξουσία...

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά σήμερα στη Σαναά, ζητώντας από τον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να μεταβιβάσει την εξουσία.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι πιέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον Σάλεχ ότι αναζητεί έναν τρόπο να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο πρόεδρος της Υεμένης ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμος να διοργανώσει εκλογές.

«Έπειτα από αυτή την ομιλία του προέδρου, δεν υπάρχει πια κανένας τρόπος να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία και η επανάσταση θα ενταθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Καχτάν, εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που συσπειρώνει τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

«Ο Σάλεχ έδειξε στην ομιλία του πως παραμένει προσκολλημένος στην εξουσία και είχε αρνηθεί την πρωτοβουλία των αραβικών χωρών του Κόλπου που προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας», προσέθεσε ο Καχτάν.

Η πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου προβλέπει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης και την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, με αντάλλαγμα να χορηγηθεί αμνηστία στον ίδιο, σε μέλη της οικογένειάς του και σε ανώτατα στελέχη του καθεστώτος του.