ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικά βρετανικά έγγραφα στα χέρια των διαδηλωτών

Διπλωματικά βρετανικά έγγραφα στα χέρια των διαδηλωτών

Εμπιστευτικά έγγραφα και έγγραφα των υπηρεσιών πληροφοριών απέσπασαν Ιρανοί διαδηλωτές, κατά την εισβολή σε κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA, περίπου 200 φοιτητές εισέβαλαν σε ένα δεύτερο κτίριο που ανήκει στην πρεσβεία της Βρετανίας, στα βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας, παράλληλα με την εισβολή στην πρεσβεία.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη ομηρία εργαζόμενων στη βρετανική πρεσβεία, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Αρχικά, το ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr είχε μεταδώσει ότι έξι εργαζόμενοι της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη απήχθησαν και κρατούνταν ως όμηροι.

Ωστόσο, λίγο αργότερα το πρακτορείο απέσυρε το κείμενο από τον ιστότοπό του.

Οι εισβολές στα κτίρια της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία ακολούθησαν την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών μιας απόφασης της βουλής του Ιράν με την οποία καλείται η κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρεσβευτή σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου, ενώ ένας Ιρανός βουλευτής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξει εισβολή στην Βρετανική πρεσβεία παρόμοια με εκείνη στην διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ το 1979.