ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: «Αν σήμερα γίνονταν εθνικές εκλογές, κυρίαρχος θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ»

Εκλογές 2014: «Αν σήμερα γίνονταν εθνικές εκλογές, κυρίαρχος θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο γνωστός Οικονομολόγος του Peterson Institute Τζέικομπ Κίρκεργκααρντ (Jacob Funk Kirkegaard)σε δηλώσεις του στο Newsbomb προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψει το χώρο της κεντροαριστεράς -Αποκλειστικές δηλώσεις στο ΝΕWSBOMB.

Έφτασε η ώρα που επιφανείς οικονομολόγοι διεθνών ινστιτούτων έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Ο διακεκριμένος Δανός Οικονομολόγος του Peterson Institute σε δηλώσεις του στο Newsbomb προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψει το χώρο της κεντροαριστεράς.

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, με δηλώσεις του στο NEWSBOMB o γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέικομπ Κίρκεργκααρντ, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας.

Τα λεγόμενά του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που οικονομικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον έχουν σχηματίσει για το πολιτικό σκηνικό στην χώρα με επίκεντρο τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο περνάει ο καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως το κυρίαρχο κεντροαριστερό κόμμα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα κινηθεί σταδιακά προς το κέντρο και σίγουρα θα συνεχίσει, λεκτικά, να εναντιώνεται στα μέτρα και στις μεταρρυθμίσεις όσο θα είναι αντιπολίτευση. Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης και της απαξίωσης των παγιωμένων κομμάτων εξουσίας φέρνει στο προσκήνιο νέα και πιο λαϊκά κόμματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό» τονίζει χαρακτηριστικά.

Μεγάλο όμως ενδιαφέρον έχει και η άποψη του Κίργεργκααρντ ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε πραγματικά να κερδίσει τις εκλογές του 2012: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει στις εκλογές του Μαΐου του 2012, το κόμμα του θα ήταν ανίκανο να κυβερνήσει. Διότι δεν ήταν καν κόμμα, αλλά μία ένωση συνιστωσών. Ήταν καλό υπό πολλές έννοιες. Εντελώς ειλικρινά, αν ρωτήσετε σήμερα τον Τσίπρα, θα είναι μάλλον ευτυχής που δεν νίκησε. Και νομίζω, εκείνο που θα δούμε, και που ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε στην περίοδο πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, ήταν ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Είχε ήδη αρχίσει να μετακινείται προς το κέντρο».

Ο Κίρκεργκααρντ εκτιμά ότι κανένα από τα πολιτικά κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την διενέργεια πρόωρων εκλογών γιατί- όπως λέει- «ξέρουν ότι θα συνθλιβούν. Η κυρίαρχη κεντροαριστερή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, αν είχαμε εκλογές σήμερα, θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ».

Θ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές το συντομότερο δυνατόν

Ευρωεκλογές 2014: Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς... νοκ-άουτ