ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Μίκα Ιατρίδη στο newsbomb.gr: Γιατί επέστρεψα στη ΝΔ

Εκλογές 2015 - Μίκα Ιατρίδη στο newsbomb.gr: Γιατί επέστρεψα στη ΝΔ

H Μίκα Ιατρίδη, υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου με τη ΝΔ, μετά την απόφασή της να δεχθεί το κάλεσμα του πρωθυπουργού να επιστρέψει στη ΝΔ και να στηρίξει την κυβέρνηση στις εκλογές, χτυπήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους της που βρήκαν ευκαιρία να της θυμίσουν πολλές από τις δηλώσεις του παρελθόντος που ήρθαν αντιμέτωπες με τις πράξεις του μέλλοντος.

Η ίδια σε δηλώσεις της στο Newsbomb.gr εξήγησε τους λόγους για τους οποίους άλλαξε τις αποφάσεις της μετά από μια ανεξάρτητη πορεία που ακολουθούσε, γυρίζοντας ουσιαστικά στο κόμμα από το οποίο είχε διαγραφεί για τις αντιδράσεις της.

«Στη δήλωση μου το 2012, με αφορμή την καταψήφιση εκ μέρους μου του Μνημονίου και της συνακόλουθης διαγραφής μου από τη Ν.Δ. είχα αναφέρει ότι "αυτή η παράταξη, είναι το σπίτι μου". Η αλήθεια είναι ότι επί τόσους μήνες στάθηκα απέναντι στα προβλήματα που δημιουργούσε η πιστή εφαρμογή των μνημονίων και η τρόικα. Στάθηκα απέναντι στο κόμμα με το οποίο αναδείχτηκα και μπήκα στην πολιτική. Όπως στάθηκαν, άλλωστε, και αρκετά στελέχη, για διάφορους λόγους, απέναντι στη Ν.Δ., απέναντι στο ίδιο κόμμα που τους ανέδειξε, καθ' όλη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής. Αναμφίβολα, ένιωσα τότε την ανάγκη να μεταφέρω τις αγωνίες του κόσμου, τον θυμό και την αγανάκτηση του. Και πράγματι, έκανα και αυστηρή κριτική, με πολιτικούς και όχι προσωπικούς χαρακτηρισμούς, σε μια πολιτική που ακόμα και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί».

Την ίδια πορεία, βέβαια, ακολούθησε η βουλευτής και αργότερα - κι ενώ είχε συνταχθεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες - ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου.

«Ακριβώς τα ίδια έπραξα όταν πήρα την πολιτική απόφαση να αποχωρήσω από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Για αυτές μου τις αποφάσεις δέχθηκα πολύ σκληρή κριτική με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αστήρικτες και συκοφαντικές κατηγορίες, ώστε να πληγεί η τιμή και η υπόληψη μου. Όμως, ποτέ, σε όλη μου την πολιτική διαδρομή δεν δείλιασα και δεν δέχθηκα εκβιασμούς».

Φαίνεται όμως ότι καμία πολιτική πρόταση και κανένα πολιτικό πρόγραμμα δεν την πείθει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, ούτε να ακολουθήσουμε κάποια εναλλακτική λύση.

«Μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αστάθεια, αβεβαιότητα, ακυβερνησία και πιστή στις ιδεολογικές μου καταβολές και πεποιθήσεις, δήλωνα και πίστευα πάντα ότι δεν υπάρχει εύκολη εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί εξόδου από την κρίση».

Αυτό που την έσπρωξε, όπως ισχυρίζεται η ίδια, να πάρει μια ξεκάθαρη θέση μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί ήταν κυρίως το κλίμα των τελευταίων ημερών, αλλά και οι συμπολίτες της, οι οποίοι περίμεναν πιο συγκεκριμένες ενέργειες.

«Το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, οι σκιές που σημάδεψαν τον πολιτικό μας πολιτισμό και την αστική δημοκρατία, αλλά κυρίως η προτροπή των συμπολιτών μου να πάρω ξεκάθαρη θέση μπροστά στο αδιέξοδο, με οδήγησαν να στηρίξω την επιλογή στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η επίμονη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να πείσει για την αναγκαιότητα της ψήφισης Πρόεδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας τη συναινετική του εκλογή από την παρούσα Βουλή, ώστε να προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση και να γίνουν οι εκλογές στο τέλος του 2015, την βρήκε σύμφωνη και θεώρησε ότι ήταν μια λύση που ανταποκρινόταν στις παρούσες ανάγκες της χώρας. Την ίδια ώρα φαίνεται να μην την κάλυπτε η αντιμετώπιση του θέματος από την αντιπολίτευση.

«Η αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης, μέσα από τις πιο ετερόκλιτες πολιτικές συμμαχίες, να συναινέσει στην πρόταση αυτή, η συνακόλουθη αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να δοθεί γρήγορα ξεκάθαρη λύση στον τόπο και να αποφύγουμε παρατεταμένη εκλογική περίοδο αβεβαιότητας, δημιούργησαν νέα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά, συνετέλεσαν ώστε, ύστερα από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, να ταχθώ στον αγώνα για να συγκροτηθεί μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία από ευρωπαϊκές αστικές δυνάμεις, από δυνάμεις δημιουργίας και προοπτικής, με πυλώνα την κεντροδεξιά παράταξη ,στην οποία πάντοτε ανήκα, και με βασικό κορμό της, την ΝΔ».

Στην παλαιότερη διαφωνία της με τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης και στην αποχώρησή της από την ΝΔ απαντά ότι σήμερα δεν βλέπει ούτε αυτή, ούτε οι συμπολίτες της στα νησιά μια άλλη ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση για να φύγουμε από το τέλμα της ύφεσης και της λιτότητας.

«Οι φιλελεύθερες καταβολές μου και η ξεκάθαρη θέση μου για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής από την αντιπολίτευση και κυρίως η αγωνία του κόσμου με τον οποίο συνομιλώ καθημερινά, δεν μου επιτρέπουν να επιλέξω την ασφάλεια της αποχής, την σιγουριά της αδράνειας και της απεμπλοκής από τις ευθύνες που πρέπει να αναλαμβάνει σήμερα ένας πολιτικός.

Κάτι που θα μπορούσα πολύ εύκολα να κάνω, αν αλήθευαν και όλα αυτά τα σενάρια περί χρηματισμού βουλευτών με απίστευτα ποσά της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, ή η εξασφάλιση μια σίγουρης θέσης. Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Αντίθετα, παραμένω μια νέα πολιτικός, που δεν συμβιβάζεται, δεν φοβάται, δεν μένει αδρανής παρατηρητής των όσων συμβαίνουν στη χώρα μας.

Στο νέο έτος, η χώρα χρειάζεται ισχυρή, υπεύθυνη και σίγουρη διακυβέρνηση. Πιστεύω ακράδαντα, ακούγοντας τις ανησυχίες των συμπατριωτών μου, ότι σήμερα, δεδομένων των συνθηκών, μόνο με βασικό πυλώνα την ΝΔ υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την χώρα.

Πρέπει να αλλάξουν φυσικά πολλά, αλλά κυρίως πρέπει να αποφύγουμε τους λεονταρισμούς και τα πειράματα, να αποφύγουμε τα ατυχήματα και την ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Και φυσικά παραμένω αταλάντευτη στις αρχές μου».

Παρά τη στήριξή της στη ΝΔ, η Δωδεκανήσια βουλευτής επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική της γερμανικής ηγεμονίας:

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε, να παλέψουμε να αλλάξει η πολιτική της γερμανικής ηγεμονίας στην ΕΕ, πολιτική που μας εγκλωβίζει στην ύφεση. Πρέπει να απεγκλωβίσουμε την χώρα από την μέγγενη της λιτότητας. Εντός της ΝΔ, θα συνεχίσω να παλεύω για αυτές τις θέσεις μου. Και πιστεύω ότι πολλά πλέον στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης, τα οποία είχαν φύγει στο παρελθόν και επέστρεψαν σε μια ώρα δύσκολη, είναι έτοιμα να παλέψουν για την ουσιαστική αλλαγή στον τόπο. Χωρίς λαϊκισμό, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς ανεδαφικές πολιτικές και ακατάσχετη παροχολογία».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2015 - Ο Φλωρίδης επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2015 - Βενιζέλος: Αν πάμε σε δεύτερες εκλογές το τρένο θα εκτροχιαστεί

Σταθάκης στους FT: Τέλος στις δωρεάν τηλεοπτικές άδειες

Σχετικές ειδήσεις