Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Μουσείο γίνεται το πρώτο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο

Μουσείο γίνεται το πρώτο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο

Το πρώτο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο K-3 «Leninsky Komsomol», θα γίνει μουσείο, σύμφωνα με τον Ρώσο διοικητή του Βορείου Στόλου την περίοδο 1999-2001, ναύαρχο, Βιατσεσλαβ Ποπόφ.

Το υποβρύχιο θα επανεξοπλιστεί και σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στην πόλη Μουρμάνσκ. Σύμφωνα με τον Ποπόφ, η διαδικασία ανακαίνισης του υποβρυχίου θα διαρκέσει περίπου ένα έτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο ναυπηγείο «Nerpa» (περιοχή του Μουρμάνσκ) το σκάφος θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει σε μια σταθερή βάση στο Μουρμάνσκ.

Νωρίτερα, το 2013, ο διευθυντής του Nerpa, Αρκάντι Οχανιαν είπε ότι ο επανεξοπλισμός του υποβρυχίου K-3 θα κοστίσει περίπου 46 εκατομμύρια ρούβλια ( δηλαδή 885.000 δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου).
Το К-3 ήταν ένα υποβρύχιο έργο του σοβιετικού ναυτικού Βορείου Στόλου και το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο της Σοβιετικής Ένωσης.

Είχε κατασκευαστεί στο Μοτοφσκ και ξεκίνησε την λειτουργία του στις 9 Αυγούστου 1957.
Στις 17 Ιουνίου 1962, το υποβρύχιο έφτασε στα νερά του Βορείου Πόλου, το πρώτο ανάμεσα στα σοβιετικά υποβρύχια. Το υποβρύχιο επίσης εμφανίστηκε στον Πόλο. Μετά από αυτό το ταξίδι στο υποβρύχιο απονεμήθηκε το όνομα «Leninskiy Komsomol».
Πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις