ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ανοίγουν… στόματα για τα όργια του Μαρτίνη στον Ερυθρό Σταυρό

Ανοίγουν… στόματα για τα όργια του Μαρτίνη στον Ερυθρό Σταυρό

Βροχή καταγγελιών στο Newsbomb.gr και παροχή επιπλέον πληροφοριών από πολίτες που γνωρίζουν, αρκετοί εκ των... έσω, λεπτομέρειες που θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν νέες παρεμβάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, για τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Σήμερα, το Newsbomb.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας το απόσπασμα του πορίσματος του ελέγχου που πραγματοποίησε στα οικονομικά στοιχεία του Σωματείου η εταιρεία PricewaterhouseCoopers, ένα πόρισμα – φωτιά στο οποίο καταγράφονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλες οι ενέργειες του Ανδρέα Μαρτίνη και των συνεργατών του, οι οποίες –σύμφωνα με τους ελεγκτές- ζημίωσαν το Σωματείο.

Στο πρώτο μας δημοσίευμα είχαμε αποκαλύψει το... όργιο κατασπατάλησης κεφαλαίων του Σωματείου και απώλειας περιουσιακών στοιχείων του, μέσω της σύστασης και συμμετοχής του Ε.Ε.Σ. στην εταιρεία «Γαιογνώμων Α.Ε.», με σκοπό την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού, η οποία στην πλειονότητά της προκύπτει από δωρεές Ελλήνων που κατοικούν στην πατρίδα μας και όχι μόνο.

Για όσους δεν το κατανοούν ή αδυνατούν να το αντιληφθούν, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επέλεξε να παραχωρήσει τη διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων του σε μια τρίτη εταιρεία, στην οποία ήταν κατά 40%, με τρεις τράπεζες να κατέχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου, αντί να αναλάβει μέσω των υπηρεσιών που διέθετε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μνημόνιο συνεργασίας του Ε.Ε.Σ. με την εταιρεία «Γαιογνώμων Α.Ε.», το οποίο υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2003, ένα μήνα μετά την απόφαση ανάθεσης του έργου αξιοποίησης κάθε ακινήτου του Σωματείου, προέβλεπε αμοιβές σε ποσοστό 5% για κάθε συντελούμενη πώληση ακινήτου ή εμπράγματος δικαιώματος επί ακινήτου και 10% επί της εκτιμώμενης αγοραίας αξίας για αξιοποίηση ακινήτου (ένταξη σε σχέδιο πόλης, μεταφορά συντελεστή δόμησης).

Ακόμα, το μνημόνιο συνεργασίας προέβλεπε πως για κάθε μίσθωση ή άλλη αποζημίωση χρήσης, καθώς και για αναπροσαρμογή μισθώματος, η εν λόγω εταιρεία θα δικαιούταν ένα μηνιαίο μίσθωμα ή ένα αναπροσαρμοζόμενο μίσθωμα. Τέλος, δικαιούταν ποσοστό 4% επί των εκάστοτε καταβαλλόμενων μισθωμάτων για την παρακολούθηση και την είσπραξη αυτών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα περίμενε κανείς τα κόστη δαπανών να επιβάρυναν και τους τέσσερις μετόχους της «Γαιογνώμων Α.Ε.»... Και όμως... Ο Ε.Ε.Σ. ήταν αυτός που επιβαρυνόταν, βάσει της οικείας σύμβασης, για κάθε δαπάνη στην οποία τυχόν θα υποβαλλόταν η εταιρεία για την εκτέλεση των έργων και των υπηρεσιών που αναλάμβανε.

Και μετά από όσα διαβάσατε μέχρι τώρα, σίγουρα θα αναρωτιέστε...

Είναι δυνατόν να κυκλοφορεί ακόμα... ελεύθερος ο Ανδρέας Μαρτίνης; Και όμως... είναι.

Σε μια χώρα που ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έφτανε στο σημείο να αποδέχεται την εκποίηση ακινήτων του Σωματείου προς συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο και συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, όλα μοιάζουν φυσιολογικά.

Αρκεί, να έχεις τις κατάλληλες διασυνδέσεις και την προστασία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας...

Διαβάστε, λοιπόν, αναλυτικά τα ελεγκτικά ευρήματα για την υπόθεση της «Γαιογνώμων Α.Ε.», όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση των ελεγκτών της PricewaterhouseCoopers και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Ήδη το πόρισμα βρίσκεται και αυτό στα χέρια της κυρίας Ελένης Ράικου, η οποία και έχει αναλάβει τη σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένει σύντομα η σημερινή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού:

- Η συμμετοχή στην εταιρεία «Γαιογνώμων Α.Ε.» απεδείχθη μια ζημιογόνος επένδυση, ενώ οι όροι του μνημονίου που υπεγράφησαν δημιούργησαν επιβαρύνσεις για το Σωματείο.

- Η φύση των εργασιών που ανατέθηκαν στην εταιρεία αυτή, θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί από το ίδιο το Σωματείο, καθώς διατηρούσε ανεξάρτητα τμήματα, δικαστικό και ακινήτων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία Γαιογνώμων, δανειζόταν προσωπικό από το Σωματείο για τη διεκπεραίωση των λειτουργιών της. Επί παραδείγματι εντοπίσαμε τα υπ’ αριθμόν 2014/22-12-2004 και 1110/07-07-2005 χρηματικά εντάλματα, μέσω των οποίων καταβλήθηκε προς τη διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών του Σωματείου, ποσό 10.000 ευρώ, λόγω πρόσθετης εργασίας που αυτή παρείχε για τη διεκπεραίωση θεμάτων της εταιρείας «Γαιογνώμων Α.Ε.». Η ανωτέρω δαπάνη αφορούσε μια άλλη ανώνυμη εταιρεία, συνεπώς δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει το Σωματείο.

- Η καταβολή μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία «Γαιογνώμων Α.Ε.» που είχε ως βασικό στόχο την παροχή υπηρεσιών και τη διαχείριση των ακινήτων του Ε.Ε.Σ. δεν διακρίνεται από εύλογη επιχειρηματική αντίληψη, καθώς δεσμευόταν σημαντικό ύψος κεφαλαίων σε μια εταιρεία που δεν απαιτούσε σημαντικού ύψους κεφαλαιουχικό εξοπλισμό.

- Η συνολική ταμειακή εκροή από τη συμμετοχή στην εταιρεία «Γαιογνώμων ΑΕ» ανήλθε σε 1.1 εκατομμύρια ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των χρεώσεων /τιμολογήσεων του Σωματείου από την εν λόγω εταιρεία, καθώς και το κόστος κτήσεως της συμμετοχής του Ε.Ε.Σ. στην εταιρεία αυτή και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισής της.

Μείνετε συντονισμένοι στο Newsbomb.gr, γιατί στο επόμενο δημοσίευμά μας θα μάθετε τα πάντα για τον «εκλεκτό» του Ανδρέα Μαρτίνη, στον οποίο έκανε... πάσα 7 ακίνητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως η διεξαγωγή πλειοδοτικής διαδικασίας, ενώ στο ίδιο πρόσωπο και την εταιρεία του, ανατέθηκε χωρίς κανένα διαγωνισμό η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Δήμο Ωλένης στο Νομό Ηλείας.

Ακόμα, θα μάθετε για την επανεμφάνιση στο προσκήνιο μιας γυναίκας που κατά το παρελθόν, το όνομά της είχε συνδεθεί με υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος και σήμερα εμφανίζεται να έχει προταθεί προς το Πρωτοδικείο Αθηνών, στη λίστα των υποψηφίων για συμμετοχή σε νέα προσωρινή διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την επίσπευση της διαλεύκανσης των υποθέσεων, που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Για τις δικές σας καταγγελίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις