ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξάρχεια: Το παρελθόν των Σομαλών – Γνώριμοι των Αρχών, πρώην φιλοξενούμενοι σε δομές

Εξάρχεια: Το παρελθόν των Σομαλών – Γνώριμοι των Αρχών, πρώην φιλοξενούμενοι σε δομές

Εξάρχεια: Προβληματισμό για τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών προκαλούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το παρελθόν των δύο Σομαλών.

Οι δύο Σομαλοί, αφού λήστεψαν νεαρή στα Εξάρχεια επιχείρησαν να τη βιάσουν ενώ η αγριότητα τους ήταν απερίγραπτη καθώς είχαν σχεδιάσει να ξεριζώσουν τα δόντια της 35χρονης σε περίπτωση που εντόπισαν κάποιο χρυσό.

Και οι δύο είναι γνώριμοι των αρχών

Ο 20χρονος που συνελήφθη είχε διαπράξει άλλη μια ληστεία αυτή τη φορά με μαχαίρι στον Άγιο Παντελεήμονα ενώ το ποινικό του παρελθόν έχει κλοπές και διαρρήξεις. Οι άνδρες της Ασφάλειας Εξαρχείων μετά την καταγγελία του θύματος και αξιοποιώντας πληροφορίες για τη δράση του, άρχισαν να τον αναζητούν στους δρόμους της παρανομίας στο κέντρο της Αθήνας. Όσοι τον γνώριζαν ανέφεραν στους αστυνομικούς πως είναι γνωστός με το παρατσούκλι "μαχαιροβγάλτης" και πως πρόκειται για έναν αδίστακτο άνδρα από την Σομαλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2022 έμενε σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων στην Καλλιθέα και τότε είχε αποκαλυφθεί τα πρώτα δείγματα της παραβατικής του συμπεριφοράς. Το είδε σκάσει από τη δομή τουλάχιστον 7 φορές.

Η δομή δήλωνε εξαφάνιση, η αστυνομία τον αναζητούσε και ο αλλοδαπός μπαινόβγαινε στη δομή όποτε ήθελε κι έκανε ότι ήθελε .

Μόλις ενηλικιώθηκε αναζήτησε μια θέση στις εγκληματικές ομάδες. Τα ίδια βήματα ακολούθησε και ο συνεργός του, 18 ετών. Ο άνδρας που αναζητά η αστυνομία το 2022 φιλοξενούνταν σε δομή ανηλίκων στον Άγιο Παντελεήμονα. Τότε ήταν 16 ετών. Το 2023 η δομή δηλώνει την εξαφάνισή του, η αστυνομία και τελικά τον εντοπίζει στις 17 Ιανουαρίου του 2024. Είχε παραβιάσει την είσοδο του ταμείου Αεροπορικής Άμυνας στην οδό Σωκράτους. Είχε βάλει δικό του λουκέτο και κοιμόταν σε δωμάτιο του ισογείου ενώ στην κατοχή του είχε κι ένα κλεμμένο ποδήλατο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ενώ είχαν συλληφθεί και ενώ έβλεπαν οι αρχές ότι ήταν αδίστακτοι δεν απελάθηκαν;

Δε θα μπορούσαν να απελαθούν γιατί ενώ συνελήφθησαν από τις αρχές και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης η οποία αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους με όρους, εκκρεμούσε σε βάρος τους και το δικαστήριο, άρα δεν μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα.

Επίσης πρόκειται για υπηκόους Σομαλίας, η χώρας μας δεν έχει διακρατική συμφωνία με την Σομαλία άρα δεν θα μπορούσαν οι αστυνομικοί να προχωρήσουν στην απέλαση τους καθώς η Σομαλία δεν θα τους δεχόταν πίσω.