ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» οι δύο συλληφθέντες συνεργάτες του Ξηρού (Photos)

Μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» οι δύο συλληφθέντες συνεργάτες του Ξηρού (Photos)

Ενεργά μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και συγκεκριμένα της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν σήμερα Σάββατο (28/02/2015) σε Άγιο Δημήτριο και Γαλάτσι. Προσήχθη και μια γυναίκα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας Δημήτριο Τσακνάκη, πρόκειται για έναν 39χρονο κι έναν 32χρονο οι οποίοι συνεργάζονταν με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Ο 39χρονος που συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Γαλάτσι, είχε το κωδικό όνομα «Ιάσονας» και φέρεται να κρατά βασικό ρόλο στην επιχειρησιακή δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης, ρόλο «κλειδί» όπως πιστεύει η Αστυνομία.

Οπως ανακοινώθηκε, γενετικό του υλικό βρέθηκε σε εκρηκτικούς μηχανισμούς και σε δύο γιάφκες του Ξηρού.

Παράλληλα, ο 32χρονος ο οποίος συνελήφθη στον Άγιο Δημήτριο, κατηγορείται ότι παρέδωσε στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου, ψηφιακό υλικό και άλλα αντικείμενα που θα διευκόλυναν την επίθεση που είχε σχεδιάσει ο Χριστόδουλος Ξηρός κατά των φυλακών Κορυδαλλού ώστε να αποδράσουν έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στα σπίτια των δύο συλληφθέντων.

DSC 1368

Αμφότεροι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εφέτη Ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, ο 32χρονος την Δευτέρα 2 Μαρτίου και ο 39χρονος την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.

tromok1 copy

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αστυνομία για τους δύο συλληφθέντες

Για τον 39χρονο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι: «κατηγορείται για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών, παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων πιστολίων, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων, με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης».

astynomia

Παράλληλα, από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι γενετικό υλικό (DNA) του 39χρονου ταυτίζεται με γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί στα εξής:

* Σε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (φάκελος) που εστάλη στον Πρόεδρο Εφετών Αθηνών αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας κ. Δημήτριο ΜΟΚΚΑ, ο οποίος ανεφλέγη, την 01-09-2013 στην οικία του.

* Σε Αυτοσχέδιο Ωρολογιακό Εκρηκτικό Μηχανισμό που τοποθετήθηκε βραδινές ώρες της 23-03-2014, στην κεντρική είσοδο κτιρίου που στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Κορυδαλλού, και ο οποίος εξουδετερώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

* Στον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό (δέμα) που απεστάλη στον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, την 30-04-2014.

* Σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κρησφύγετο – «γιάφκα» που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου, μετά την σύλληψη του Χριστόδουλου ΞΗΡΟΥ, την 03-01-2015.

* Σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο άλλο κρησφύγετο - «γιάφκα» στην περιοχή της Αναβύσσου Αττικής, όπου διέμενε ο Χριστόδουλος ΞΗΡΟΣ μέχρι την 03-01-2015.

Ο 32χρονος κατηγορείται «ότι παρέδωσε στην καταζητούμενη συνεργάτιδα του Χριστόδουλου ΞΗΡΟΥ, Αγγελική ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ψηφιακό υλικό (κάρτα sd) με γράμματα και ηλεκτρονικά κλειδιά ασφαλείας (passwords), τηλέφωνο επικοινωνίας, χρηματικό ποσό 6.000 ευρώ, συσκευή παρεμβολής σήματος GPS (jammer), σκοπευτικά λέιζερ, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα Kalashnikov με τα οποία οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση απόδρασης θα έβαλαν κατά των Φυλακών Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι τα υλικά αυτά προερχόταν από τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, τα οποία τα είχαν παραδώσει σε άγνωστο πρόσωπο κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου».

Οπως έγινε γνωστό, πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες εντοπίστηκε στην Ανάβυσσο κλεμμένο φορτηγό αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες, του οποίου η άδεια κυκλοφορίας είχε βρεθεί στη «γιάφκα» της Αναβύσσου όπου έμενε ο Ξηρός και το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά εκρηκτικού μηχανισμού με τον οποίο οι τρομοκράτες σχεδιάζαν να «χτυπήσουν» τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να αποδράσουν μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλοι ποινικοί κρατούμενοι.

Σχετικές ειδήσεις