ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τρόμος στην Αττική: Έτσι «χτυπά» η «συμμορία των χρηματοκιβωτίων»

Τρόμος στην Αττική: Έτσι «χτυπά» η «συμμορία των χρηματοκιβωτίων»

«Η εκτίμηση μας είναι ότι πρόκειται για «μεικτή» συμμορία με ορμητήριο τη δυτική Αττική, την οποία αποτελούν ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχουν και τον αρχηγικό ρόλο σε στενή συνεργασία με Ρομά.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ

Όπως φαίνεται η εγκληματική οργάνωση έχει αρχηγικά μέλη και υποομάδες, με τον κάθε κακοποιό να έχει το δικό του ρόλο στη συμμορία. Δηδαλή άλλος κλέβει τα οχήματα διαφυγής, άλλος είναι στην ομάδα κρούσης και άλλος συγκεντρώνει τις πληροφορίες για τους στόχους. Τα περισσότερα μέλη της συμμορίας που «λεηλατεί» χρηματοκιβώτια από μεγάλες εταιρείες είναι σεσημασμένοι και γι’ αυτό παίρνουν μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να μην τους ταυτοποιήσουμε. Το τελευταίο διάστημα έχουν διευρύνει γεωγραφικά το πεδίο δράσης τους που έχει φθάσει μέχρι τη Βοιωτία, έχουν αλλάξει την ώρα των επιθέσεων, αφού πλέον γίνονται ξημερώματα, αλλά και συχνότητα των εισβολών, η οποία είναι πολύ πιο μεγάλη».

Για πάνω από 4 μήνες η «συμμορία των χρηματοκιβωτίων» σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό στην Αττική, αλλά και στη Βοιωτία, αφού παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας παραμένει «αλώβητη» κι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25 επιθέσεις. Τα λόγια του αξιωματικού της αστυνομίας στο Newsbomb.gr δείχνουν την ανησυχία των Aρχών για την αδίστακτη συμμορία που δεν διστάζει να πυροβολήσει ή να χτυπήσει όποιο από τα θύματα της δεν είναι «συνεργάσιμο».

Η εγκληματική δράση της «συμμορίας των χρηματοκιβωτίων» όπως την αποκαλούν οι αστυνομικοί της Aσφάλειας, άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο με την εισβολή στις κεντρικές εγκαταστάσεις γνωστής εταιρείας αλλαντικών στην Κηφισιά που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό του γιου και του αδελφού του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Από τότε οι αδίστακτοι ληστές όχι μόνο συνέχισαν τις εισβολές σε μεγάλες εταιρείες, αλλά κλιμάκωσαν τις ληστρικές επιθέσεις τους, αφού χτυπούν σχεδόν καθημερινά στα βόρεια προάστια, στη βορειοανατολική, δυτική Αττική, στο Σχηματάρι, αλλά και στα Οινόφυτα. Ο τρόπος δράσης είναι σχεδόν ίδιος, η σύνθεση όμως της συμμορίας φαίνεται ότι αλλάζει... Οι επιθέσεις γίνονται συνήθως ξημερώματα σε μεγάλες επιχειρήσεις κοντά στην Εθνική Οδό ή την Αττική Οδό για να διαφεύγουν γρήγορα, οι ληστές έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους, αφού γνωρίζουν ότι οι κινήσεις τους καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας και είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ, πιστόλια, μαχαίρια ή ρόπαλα. Τα μέλη τη συμμορίας δεν διστάζουν να δέσουν τους φύλακες με πλαστικές ταινίες tire up και στη συνέχεια είτε αδειάζουν από χρήματα τα μεγάλα χρηματοκιβώτια, είτε τα φορτώνουν εάν είναι μικρά σε κλεμμένα οχήματα, συνήθως τζιπ μάρκας BMW.

Για να εξαφανίζουν αποτυπώματα και DNA μετά τις εισβολές πυρπολούν τα κλεμμένα αυτοκίνητα και φεύγουν με άλλα οχήματα.

Στις επιθέσεις τα μέλη της συμμορίας δρουν κατά ομάδες, 4 με 6 άτομα τα οποία χρησιμοποιούν μεγάλης υποδύναμης αυτοκίνητα, όπως τζιπ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα βαριά χρηματοκιβώτια. Η επιλογή στόχων, γραφεία εταιρειών, δεν είναι τυχαία αφού τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη στροφή ως προς το αντικείμενο δράσης των συμμοριών από τις τράπεζες σε στόχους όπου υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς την παρουσία αστυνομικών. Όπως λένε πάντως οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση εντοπισμού της συμμορίας, οι αστυνομικοί που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση σύλληψης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού είναι άκρως επικίνδυνοι κακοποιοί, αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά την ελευθερία τους...

Σχετικές ειδήσεις