ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Νέες αποκαλύψεις: Ποιος ο ρόλος του 29χρονου στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» - Τι φοβούνται οι Αρχές

Νέες αποκαλύψεις: Ποιος ο ρόλος του 29χρονου στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» - Τι φοβούνται οι Αρχές

Ποια τα νέα στοιχεία για τη δράση του 29χρονου – Τι «μαρτυρούν» τα τρομοδέματα που βρέθηκαν στη γιάφκα όπου συνελήφθη – Ποιος ήταν ο ρόλος του στο σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως μετά τη σύλληψη του 29χρονου το πρωί του Σαββάτου από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα – γιάφκα στην οδό Αλκαμένους στην Αθήνα.

Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» τους συνεργούς τους, αλλά και τις επόμενες κινήσει τους έχουν στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Πρόκειται για τέσσερις επιστολές με έτοιμη συνδεσμολογία για αποστολή σε αγνώστους παραλήπτες που εντόπισαν στην κατοχή του 29χρονου.

Σύμφωνα με το Bήμα, o 29χρονος διατηρούσε συχνές επαφές με άτομα από τη Θεσσαλονίκη, τα οποία είχαν συλληφθεί το 2013 για κατασκευές δεμάτων-βομβών με κύριο στόχο αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα ένα από αυτά φέρεται να συμμετείχε και στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» με τον Χριστόδουλο Ξηρό, για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού πριν από τρία περίπου χρόνια.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛΑΣ, την τελευταία επταετία διατηρούσε επαφές με μέλη ενόπλων οργανώσεων συμμετέχοντας σε κινήματα συμπαράστασης μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» αλλά προχωρώντας και σε επισκεπτήρια σε κρατούμενους-μέλη των «Πυρήνων».

Τι φέρεται να ετοίμαζαν με τη Ρούπα

Ήταν Δεκέμβριος του 2015, όταν ο 29χρονος νοίκιασε το κρησφύγετο στην οδό Αλκαμένους. Την περίοδο εκείνη υπολογίζεται ότι η Πόλα Ρούπα ετοίμαζε -την αποτυχημένη τελικά- απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμενων μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» αλλά και των «Πυρήνων».

Ενδείξεις γι αυτή τη συνεργασία προέκυψαν από πλαστές ταυτότητες και άλλες πληροφορίες. Ο 29χρονος φέρεται να είχε βοηθητικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο, αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ. Ωστόσο, ο συλληφθείς δεν ήταν το πρόσωπο που περίμενε την Πόλα Ρούπα στην περιοχή της Πάρνηθας και με τον οποίο κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας με ταξί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν άλλος συνεργός της Πόλας Ρούπα.

Φόβοι ότι η σύλληψη θα σημάνει νέο κύκλο επιθέσεων

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν πάντως φόβους ότι η σύλληψη του 29χρονου μπορεί να σημάνει νέο κύκλο ενόπλων επιθέσεων και το τέλος μιας περιόδου σιωπής των ενόπλων οργανώσεων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο 29χρονος θεωρείται από τα στελέχη της Αστυνομίας ότι «ήταν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών που τοποθετούσε ή έστελνε η οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς τη τελευταία διετία με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, την εισαγγελέα Γεωργία Τσατνάκη, όπως και Ευρωπαίους ηγέτες ή υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι αστυνομικοί αναμένουν-πιθανόν και σήμερα- την ολοκλήρωση των εξετάσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλων ψηφιακών αρχείων που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στην οδό Αλκαμένους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν σε αυτά υπάρχουν τμήματα προκηρύξεων ένοπλων οργανώσεων ή ακόμη και στοιχεία για προηγούμενους ή μελλοντικούς στόχους της οργάνωσης, αναφέρει το Βήμα.

Βαρύ κατηγορητήριο για τον 29χρονο: «Αποφάσισες να σκοτώσεις τον Παπαδήμο»

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 29χρονου που συνελήφθη το Σάββατο. Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, οι ενέργειές του «είναι δυνατόν να βλάψουν τη χώρα».

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε για τον 29χρονο περιλαμβάνει έξι κατηγορίες για τις οποίες ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη το μεσημέρι μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του αφορά: Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου και τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων. Σύμφωνα με τη δίωξη, οι πράξεις αυτές «τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας».

Αναλυτικά, οι δικαστικές Αρχές αποδίδουν στον 29χρονο την επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και συγκεκριμένα του καταλογίζουν ότι «έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, λογικά αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο

Το λάθος που έσωσε τον Λουκά Παπαδήμο

Στο κατηγητήριο επισημαίνεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά» και συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Επιπλέον η δίωξη αφορά και στις κατηγορίες της πλαστογραφίας με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα και διακίνησης ναρκωτικών.

Πιθανότατα μετά την απολογία του 29χρονου στον τακτικό ανακριτή η νέα δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Εφετείο ώστε να συσχετιστεί με αυτήν για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα.

Στον Εισαγγελέα μαζί με τον 29χρονο οδηγήθηκε και ακόμη ένας συλληφθείς στο πλαίσιο της έρευνας των Αρχών, για τον οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία που δεν αφορά τρομοκρατικές ενέργειες αλλά για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία σχετικά με κατοχή κροτίδων.

Σχετικές ειδήσεις