ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πολύτεκνος με 12 παιδιά θέτει θέμα φοροδοτικής ικανότητας στο ΣτΕ

Πολύτεκνος με 12 παιδιά θέτει θέμα φοροδοτικής ικανότητας στο ΣτΕ

Οφείλει να πληρώσει φόρους κάποιος που αποδεδειγμένα δεν έχει φοροδοτική ικανότητα; Σε αυτή την ερώτηση καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την εκδίκαση της υπόθεση ενός οικογενειάρχη με 12 παιδιά που αποδεικνύει ότι δαπανά το 90% του εισοδήματος που είχε κατά το έτος 2013, για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης της πολυμελούς του οικογένειας.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο οικογενειάρχης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να φορολογηθεί μεν, αλλά να φορολογηθεί για το εισόδημα που απομένει μετά τις -συνετές και συγκρατημένες- δαπάνες διαβίωσης της οικογένειάς του, τις οποίες αποδεικνύει με την προσκόμιση όλων των σχετικών αποδείξεων (σούπερ-μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση κλπ).

Ζητά κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, να αναγνωρισθεί ένα εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο, όπως θα προκύψει βάσει των ισχυρισμών που επικαλείται, ώστε να αποφύγει να καταβάλει ποσό φόρου για το τμήμα του εισοδήματός που δαπανήθηκε σε απόλυτα αναγκαίες δαπάνες επιβίωσης. Ο οικογενειάρχης ισχυρίζεται ότι η φορολόγηση του εισοδήματος που καλύπτει απόλυτα αναγκαίες δαπάνες επιβίωσης συνιστά μείωση της δυνατότητάς του να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές και διακινδύνευση της επιβίωσης της πολύτεκνης οικογένειάς του, κάτι το οποίο δεν είναι ανεκτό από το άρθρο 2 του Συντάγματος. Το άρθρο 2 του Συντάγματος αναφέρει ότι «O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Τα στοιχεία της υπόθεσης: Η οικογένεια η οποία έχει συνολικά 14 μέλη, εμφανίζει εισόδημα 38.000 ευρώ (ή 2.714 ευρώ κατ' άτομο, κατ' έτος, ή 226 ευρώ ανά μήνα) και έχει το ίδιο ακριβώς “αφορολόγητο όριο” (με το νόμο 4172/2013 ονομάζεται «μείωση φόρου») που έχουν και όλες οι υπόλοιπες οικογένειες, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των βασικών (στοιχειωδών και απολύτως απαραίτητων) δαπανών της οικογένειας (τρόφιμα, ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, ιατρικές δαπάνες και ένδυση) για το εξεταζόμενο έτος, αυτές έφθασαν στα 33.500 ευρώ. Ο πολύτεκνος οικογενειάρχης ζητά από το δικαστήριο να του αναγνωρισθεί ως αφορολόγητο όριο το πλήρες ποσό που δαπανήθηκε για τη στοιχειώδη διαβίωση της οικογένειάς του και να θεωρηθεί ότι η φοροδοτική του ικανότητα ξεκινά μετά από το ποσό των 33.500 ευρώ, έτσι ώστε να φορολογηθεί μόνον για το υπερβάλλον μέρος, έως τα 38.000 ευρώ.
Προβάλλει το επιχείρημα ότι η εφαρμογή του νόμου 4172/2013, ο οποίος και θεσπίζει τις εκπτώσεις φόρου δεν είναι δυνατό να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία δεν είναι ανεκτά από το Σύνταγμα. Με δεδομένο το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και τη σαφή νομοθετική επιταγή για προστασία της οικογένειας ζητείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας να προσεγγιστεί η φοροδοτική ικανότητα των πολύτεκνων οικογενειών με βάση όχι μόνο την εισοδηματική κατάσταση, αλλά και το μέγεθος των πραγματικών αναγκών που μπορεί να έχει μία πολύτεκνη οικογένεια, οι οποίες είναι βεβαίως αυξημένες σε σχέση με τη μέση ελληνική οικογένεια. Αυτή η προσέγγιση συνιστά εμπέδωση τόσο της επιταγής για την προστασία της οικογένειας, όσο και της βασικής αρχής περί συμμετοχής στα κοινά βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του φορολογούμενου.

Με άλλα λόγια, ζητά το αφορολόγητο όριο για αυτόν να μην είναι όσο και το αφορολόγητο όριο ενός άτεκνου ζευγαριού, αλλά να αναπροσαρμοστεί ώστε να καλύψει τις στοιχειώδεις δαπάνες που έκανε για να ζήσει την οικογένειά του. Η προσφυγή έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Νομική Ασπίδα Φορολογούμενων» που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι το καλοκαίρι το κίνημα πολιτών «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Και βέβαια, αυτή είναι μόνον μία περίπτωση από τις πολλές που μπορεί να υφίστανται στις εναπομείνασες πολύτεκνες οικογένειες στη χώρα μας.

Αυτό που αντέταξε το Δημόσιο σήμερα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης … είναι ότι αν οι φορολογούμενοι διεκδικήσουν την προσαρμογή του αφορολόγητου ορίου με βάση τα αντικειμενικά και πραγματικά τους έξοδα, θα μπορούσε να προκληθεί μία σοβαρή αναστάτωση στο φορολογικό σύστημα της χώρας…

Η απόφαση θα πρέπει να αναμένεται περίπου στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο πολύτεκνος οικογενειάρχης είχε υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή κατά του εκκαθαριστικού του το καλοκαίρι του 2014, στα πλαίσια της σχετικής εκστρατείας που είχε κάνει το Κίνημα Πολιτών «Έλληνες Φορολογούμενοι», στα πλαίσια του κοινωνικού και του νομικού ακτιβισμού, μέσω των οποίων δραστηριοποιείται πολιτικά.

Δικηγόρος της υπόθεσης, ο οποίος και χάραξε τη στρατηγική για την αντιμετώπισή της, είναι ο δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Κλειώσης, ανεξάρτητος δικηγόρος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Πολιτών «Έλληνες Φορολογούμενοι» και πρόεδρος του Σωματείου Φορολογουμένων Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις