ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ολόμελεια ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ολόμελεια ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ανοίγει... τελικά ο δρόμος για την εκποίηση του «φιλέτου» του Αστέρα Βουλιαγμένης με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αν και πέρυσι τον Μάρτιο το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε μπλοκάρει την εκποίηση κρίνοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μη νόμιμο τώρα η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, με την υπ΄ αριθμ. 152/2016 γνωμοδότησή της έκρινε νόμιμο το βελτιωμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιτρέπεται έτσι η διατήρηση, αναβάθμιση του υφισταμένου ελικοδρομίου, ενώ οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται και φυτεύονται.

Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αυτοτελών πολυτελών κατοικιών (καμπάνες), τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ - μπαρ, καταστήματα εστίασης γενικότερα, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης,

Ως προς το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα που υπάρχει μέσα στην εν λόγω έκταση προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.

Η συγκεκριμένη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, το περασμένο έτος οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους είχαν κρίνει μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ. επισημαίνοντας πως απαγορεύεται, «η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Σχετικές ειδήσεις