ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όλα τα βλέμματα στο ΣτΕ - Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Όλα τα βλέμματα στο ΣτΕ - Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Το απόγευμα της Τετάρτης (26/10) αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με θέμα τιςτηλεοπτικές άδειες και κατά το πόσο ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός – Εάν οι δικαστικοί κρίνουν πως είναι συνταγματικός τότε θα αποφασιστεί και ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν.

Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (24/10) χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Οι τέσσερις ώρες που διήρκεσε δεν έφτασαν ώστε να αναπτύξουν όλοι οι σύμβουλοι τα επιχειρήματά τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου εισηγήθηκε για την ουσία της υπόθεσης και, όπως ανέφεραν πηγές, πρότεινε να κριθεί συνταγματικός ο Νόμος 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Τα μέλη της ολομέλειας εστιάζουν σε δύο παραμέτρους της υπόθεσης: αφενός τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και αφετέρου τον περιορισμό των νέων τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.

Σε περίπτωση που ο επίμαχος νόμος κριθεί συνταγματικός τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν, με τους δικαστικούς να εξετάζουν εάν χορηγήθηκαν μόνιμα μόνο τέσσερις άδειες αλλά και με ποια κριτήρια καθορίστηκε ο αριθμός.

Μάλιστα οι δικαστές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς πού θα καταλήξουν οι 25 δικαστές. Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τι είχε συμβεί στην διάσκεψη του ΣτΕ της Δετέρας (24/10)

Σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση

Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ πιστεύει ότι το τηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίζεται δημοκρατικά και ορθολογικά από το νόμο Παππά , δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η Δημοκρατία και ο πλουραλισμός δεν έχουν τιμή. Είναι θεμελιώδη στοιχεία του πολιτεύματός μας. Δεν χωράνε εκπτώσεις, ανέφερε.

Ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε και το πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών υπογραμμίζονας πως «ξέρουμε ότι διεκδικούμε μια δύσκολη διακυβέρνηση, ζητώντας εκλογές, αλλά η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να βγει από το αδιέξοδο».

Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει στην κυβέρνηση πως θα συναινέσει μόνο αν αποσυρθεί ο νόμος Παππά, απαίτηση που στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν ως εκβιασμό της εκλεγμένης κυβέρνησης. Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Νίκου Παππά.

Σχετικές ειδήσεις