ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τηλεοπτικές άδειες - Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Τηλεοπτικές άδειες - Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Σκληρή ήταν η μάχη στοΣτΕαλλά τελικάοι δικαστές της Ολομέλειας ψήφισαν με ψήφους 14 έναντι 11 αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά χωρίς μάλιστα να επιδέχεται βελτιώσεων. Πρόκειται για ολοκληρωτικό "ξήλωμα" του νόμου για τιςτηλεοπτικές άδειες,γεγονός που συνιστά ήττα για την κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν ενώ οι νέες τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στον "αέρα". Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου περνάει ολοκληρωτικά στο ΕΣΡ, όποτε αυτό συσταθεί. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι η σύσταση του ΕΣΡ και η επανάληψη της διαδικασίας από μηδενική βάση.

Επιπλέον το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στους προσωρινούς υπερθεματιστές το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν καταβάλει για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Πρακτικά ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο καταρρέει, και ερχόμαστε στην "προηγούμενη κατάσταση" στα τηλεοπτικά πράγματα, ενδεχόμενο που ξόρκιζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣτΕ μία ομάδα δικαστών επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης, που δεν θα καθιστούσε αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο Παππά αλλά θα έδινε εξάμηνη διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να βλετιώσει τον νόμο. Αυτό, όμως, τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των δικαστών που απέρριψαν στο σύνολό του τον νόμο.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται άμεσα και οι πολιτικές εξελίξεις με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδιακσίες για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Επιπλέον πρόκειται για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης καθώς στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είχε στηρίξει όλο το αφήγημα για πάταξη της διαπλοκής.

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του ΣτΕ ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Νικ. Σακελλαρίου, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. "Δεν μπορώ να κάνω απολύτως καμία δήλωση. Η διάσκεψη ειναι μυστική" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη συντάσσει μια πρώτη δήλωση για την απόφαση του ΣτΕ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Μαξίμου

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι μετά από την απόφαση του ΣτΕ «επιστρέφουμε σε καθεστώς ανομίας που υπήρχε και πριν».

Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το τηλεοπτικό τοπίο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ όποιο από τα υφιστάμενα κανάλια θέλει να εκπέμψει πρέπει να πάρει προσωρινή άδεια, να πληρώσει - χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό -, και να τηρήσει τις νόμιμες προδιαγραφές για θέσεις εργασίας, υποδομές και πρόγραμμα.

Δείτε εδώ τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Σχετικές ειδήσεις