ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Πυρά» δικαστών του ΣτΕ κατά της κυβέρνησης

«Πυρά» δικαστών του ΣτΕ κατά της κυβέρνησης

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή τις χθεσινές κυβερνητικές δηλώσεις που καταφέρονταν κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφήνοντας υπονοούμενα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, μετά την απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά»- Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση και απόΈνωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε και αυτό με την σειρά του απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία καταφέρθηκε κατά του ΣτΕ για αποφάσεις που είχε εκδώσει κατά ο παρελθόν για τα μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων και «τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων».

«Όταν εκφράζετε γνώμη για την εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών να επιδεικνύετε τη δέουσα αυτοσυγκράτηση», αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση και συνεχίζει, «Ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣτΕ

«Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:

1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.

3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.

4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».

Σχετικές ειδήσεις