ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: «Όχι» στην έκδοση ακόμα δύο Τούρκων αξιωματικών

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: «Όχι» στην έκδοση ακόμα δύο Τούρκων αξιωματικών

«Όχι» για δεύτερη φορά στην έκδοση και των επόμενων δύο Τούρκων αξιωματικών, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, είπε σήμερα στο Β΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης.

Με μια αγόρευση που ολοκληρώθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Βουρλιώτης τόνισε πως ακόμη και «αν είναι (σσ οι εκζητούμενοι) οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν».

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

  • «Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον. Κάθε ένας πρέπει να τύχει απόλαυσης δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι υπάρχει εδώ; Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χειράς μου και πάρτε τον»
  • «Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί , αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Προηγουμένως οι δυο αξιωματικοί υποστήριξαν πως «δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή δε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις