ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στη Δικαιοσύνη και πάλι η έκδοση ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Στη Δικαιοσύνη και πάλι η έκδοση ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Για δεύτερη φορά η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να κρίνει για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας.

Λίγες ημέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους 8, διαβιβάστηκε νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου καθώς εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.

Κατόπιν αυτών, 3 από τους 8 και συγκεκριμένα οι Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban το μεσημέρι (12μ.) της ερχόμενης Τρίτης, 25 Απριλίου θα προσαχθούν στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης του που έχει υποβάλει η Γενική Εισαγγελία της Ισταμπούλ.

Ως προς τους υπόλοιπους δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης του αιτήματος της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών. Η Τουρκία εκζητά τους 8 προκειμένου να δικαστούν για 6 αδικήματα του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, και συγκεκριμένα για:

  • απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκικής,
  • απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της,
  • απόπειρα κατάργησης της Τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα),
  • απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της,
  • λεηλασία από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και
  • πρόκληση ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι στο δεύτερο αυτό αίτημα έκδοσης οι Τουρκικές αρχές εκζητούν τους 8 για δυο πρόσθετα, δευτερεύοντα, αδικήματα (πρόκληση ζημιάς, κ.λπ.) από ότι την πρώτη φορά, όπου τα αιτήματα έκδοσης απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο.

Σχετικές ειδήσεις