ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρόεδρος ΣτΕ κατά κυβέρνησης: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης (vid)

Πρόεδρος ΣτΕ κατά κυβέρνησης: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης (vid)

Πρόεδρος ΣτΕ | Δικαιοσύνη: Αυστηρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έστειλε τη Δευτέρα (24/07/2017) ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Νικόλαος Σακελλαρίου, εξαπολύοντας ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον των επικρίσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο χώρος της Δικαιοσύνης.

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΙΣΕΩΝ: «ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΗΣ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ»

Ο αρχαιότερος δικαστής της χώρας καταγγέλλει επιχείριση κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη από κυβερνητικούς παράγοντες.

Επίσης, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, χαρακτήρισε «τραγικό για τους Έλληνες οποιοδήποτε συνταγματικό πειραματισμό», φωτογραφίζοντας τα σενάρια κατάργησης του Συμβουλίου της Επικρατείας και αντικατάστασής του από συνταγματικό δικαστήριο.

«Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο κάθε συνταγματικό πειραματισμό ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου.

Ο ανώτατος δικαστής προηγουμένως προέβη και σε αυτοκριτική εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών λέγοντας πως «η Δικαιοσύνη δεν διεκδικεί το αλάθητο σε μια εποχή επικράτησης του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος η οποία έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δικαίου και ιδίως του κοινωνικού κράτους σε σημείο μάλιστα που η δημοκρατία μας να κινδυνεύει πλέον να υποκύψει οριστικά σε ένα στυγνό ολοκληρωτισμό του οικονομισμού».

Ειδικότερα, στο μήνυμά του, με αφορμή τα 43 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίου καταδικάζει τις «παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν».

«Με άκριτες ενέργειες, λοιδορίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Συνεχίζει δε ο ανώτατος δικαστικός: «Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης».

Ο ίδιος απευθύνει, μάλιστα, έκκληση για αυτοσυγκράτηση και κάνει λόγο για «ιδιαίτερα σοβαρή θεσμική κρίση».

«Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή», τονίζει με έμφαση ο κ. Σακελλαρίου.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣτΕ, «ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα».

Και καταλήγει: «Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου».

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ

Σχετικές ειδήσεις