ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενοχή Φουρλεμάδη για τα 5 εκατ. που έκαναν «φτερά» προτείνει η εισαγγελέας

Ενοχή Φουρλεμάδη για τα 5 εκατ. που έκαναν «φτερά» προτείνει η εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Δημήτρη Φουρλεμάδη για απιστία και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ιωάννα Τσάλη.

Επίσης, πρότεινε να κριθεί ένοχη η φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του κ. Φουρλεμάδη καθώς και μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, των κατηγορουμένων δύο οικονομικών επιθεωρητών της Εκκλησίας.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη, και δαπανήθηκαν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που δόθηκαν.

«Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ.Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων», τόνισε η εισαγγελέας στην αγόρευση της.

Όπως είπε, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:

  • 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
  • Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα χρήματα δόθηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μιθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.

Όταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκ για το πρόγραμμα που δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει.

Πώς όμως εξοφλήθη το δάνειο του εφοπλιστή; Η ΜΚΟ έλαβε από το ΥΠΕΞ νέα επιχορήγηση, πάλι για αποστολή πουλερικών (αυτή τη φορά στο Ιράκ). Με τη νέα προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων, εξοφλήθηκε αμέσως το δάνειο.

«Από την αποδεικτική διαδικασία - είπε η εισαγγελέας στην αγόρευση της- προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ. Η παραπλάνηση του Δ. Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα».

Το πρόγραμμα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχέθηκαν.

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (η ΜΚΟ είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

Σχετικές ειδήσεις