ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητρ. Σισανίου: Όποιος αρνείται τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη εξέρχεται...

Μητρ. Σισανίου: Όποιος αρνείται τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη εξέρχεται...

"Εχουνζαλίσει τους Χριστιανούς με πολλά και διάφορα. Ποιος θα μας πει την αλήθεια; Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κανείς δεν είναι πάνω απ’ αυτήν"ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Μητρ. Σισανίου την Κυριακή 12 Ιουνίου ενώ τόνισε πως"αληθινά Ορθόδοξος πιστός λέει: Το είπε η Εκκλησία. Τελείωσε".

Την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, όπως διαβάζουμε το vimaorthodoxias.gr.

Aναφερόμενος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και τις αποχωρήσεις που έχουν ανακοινωθεί τόνισε:

"Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κανείς δεν είναι πάνω απ’ αυτήν. Και τι είπε η Ιερά Σύνοδος, το ακούσατε την περασμένη Κυριακή. Η Εκκλησία απεφάσισε, όλοι οι Επίσκοποι, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, και μη σας κοροϊδέψει κανείς, γιατί μέσα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας κανείς δεν διεφώνησε επί της ουσίας, και γι’ αυτό η Εκκλησία μας θα είναι στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Είπε τις απόψεις του ο καθένας, κατήρτισε τις προτάσεις της και οδηγείται στη Σύνοδο, που είναι η κατ’ εξοχήν έκφραση της εκκλησιαστικής ζωής. Γιατί; Διότι σε κάθε Σύνοδο αυτό που επισκοπεί είναι το Πνεύμα το Άγιο. Το να αρνηθώ να πάω είναι σα να θεωρώ ότι εγώ είμαι ανώτερος του Αγίου Πνεύματος. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας. Άρα, λοιπόν, ποιον θα ακούσουμε; Την Εκκλησία και μόνον αυτήν. Κανέναν άλλο. Ακόμα και τον ευσεβέστερο και τον αγιότερο άνθρωπο. Εφ’ όσον η Εκκλησία εν Συνόδω, (έτσι ζει η Εκκλησία), απεφάσισε τη συμμετοχή της και τις προτάσεις της, όποιος αυτό το αρνείται εξέρχεται της Εκκλησίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί ουσιαστικά πολλοί θέλουμε να βάλουμε τον εαυτό μας πάνω από την Εκκλησία. Αλλά αυτό είναι δαιμονική πλάνη.

Και η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος έτσι συνήλθε. Να αντιμετωπίσει προβλήματα. Τον Άρειο τότε και άλλα προβλήματα. Και να τοποθετήσει τα πράγματα. Αυτό κάνει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας και της κάθε Εκκλησίας, που είναι το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας. Και πριν ξεκινήσουμε, πάντα ζητάμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, να έλθει και να μας φωτίσει.

Άρα, λοιπόν, είναι σημαντικό να προσέξετε, για να μην πλανηθείτε. Γιατί «ο αντίδικος ημών διάβολος περιπατών ωρύεται, προσπαθών ποιον να καταπιεί». Ποιον να αποσπάσει από την Εκκλησία. Ο αληθινά Ορθόδοξος πιστός λέει: Το είπε η Εκκλησία. Τελείωσε. Δεν έχω εγώ άλλη γνώμη. Και μάλιστα υπάρχει μια θαυμάσια αρχή που λέει: «Η γνώμη των πλειόνων κρατείτω». Δηλαδή η γνώμη των πολλών, αυτή θα επικρατήσει.

Έτσι, λοιπόν, δεν αποφασίζει ο καθένας μας. Δεν σηκώνει μπαϊράκι ο καθένας μας, αλλά συναποφασίζουμε και πειθόμεθα, ακόμα και σε κάτι που να μην συμφωνούμε. Θα μου πείτε, γιατί να μη συμφωνείτε; Γιατί, μπορεί να είμαστε πλανεμένοι εμείς».

Σχετικές ειδήσεις